Debat

L&F: Virksomhederne har brug for en effektiv vandsektor

DEBAT: Hvis vores virksomheder skal være konkurrencedygtige, kan vi ikke lade dem drukne i udgifter til vand, skriver direktør i Landbrug & Fødevarer Flemming Nør-Pedersen. Derfor er effektiviseringer i vandsektoren ikke til at komme uden om, fastslår han.

<span>Forligskredsen bag forslaget om vandsektorloven skal holde fast i effektiviseringskravet til vandsektoren, skriver Flemming Nør-Pedersen, der er direktør i Landbrug &amp; Fødevarer.</span>
Forligskredsen bag forslaget om vandsektorloven skal holde fast i effektiviseringskravet til vandsektoren, skriver Flemming Nør-Pedersen, der er direktør i Landbrug & Fødevarer.Foto: lf.dk
Line Jenvall
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Flemming Nør-Pedersen
Direktør i Landbrug & Fødevarer

I går, 14. januar, blev lovforslaget om vandsektorloven 1. behandlet. I henhold til den politiske aftale fra foråret skal vandsektoren effektivisere med 1,3 milliarder kroner frem mod 2020. 

Det er en effektivisering, som vil komme både den almindelige dansker og vandforbrugende virksomheder til gode og dermed bidrage til et mere konkurrencedygtigt samfund, der kan styrke danske fødevarevirksomheders konkurrenceevne.

Det er dog afgørende, at der i det nuværende lovforslag ikke slækkes på de effektiviseringskrav, som forligskredsen er blevet enige om. Det handler om, at forsyningerne skal effektivisere for 1,3 milliarder kroner med udgangspunkt i forsyningernes ”faktiske omkostninger”. 

Fakta
Bland dig i debatten!
Send dit indlæg til [email protected].

Vi skal kunne være med i konkurrencen
Som lovforslaget ser ud i sin nuværende form, lever det til fulde op til forligskredsens aftale og er desuden med til at styrke vandsektorens konkurrencedygtighed. Det kan vi i Landbrug & Fødevarer naturligvis kun bakke op om.

Krav om effektivisering skal desuden ses i forhold til, at man fremover må forvente stigende omkostninger til klimatilpasning og forskellig indsats i henhold til vandplanerne, som presser på spildevandspriserne op.

Nedbringelse af vandforbruget i virksomhederne kan ikke stå alene, og derfor er det vigtigt, at forligskredsens ønske om effektiviseringer fastholdes i det lovforslag, som blev behandlet i går.

Flemming Nør-Pedersen
Direktør i Landbrug & Fødevarer

Fødevarevirksomhederne konkurrerer på et globalt marked, hvor omkostningsniveauet spiller en væsentlig rolle for afsætning og eksport af varer. 

Den samlede eksport fra fødevareklyngen udgjorde i 2015 152 milliarder kroner. Fødevareerhvervet beskæftigede sidste år 172.000 personer, og er dermed et af Danmarks vigtigste eksporterhverv. 

Omkostningerne er helt afgørende
Danske virksomheders konkurrenceevne er fuldstændig afhængig af en konkurrencedygtig servicesektor, hvor omkostninger til eksempelvis energi, varme, vand og spildevandsydelser er så lave som muligt. 

Her har omkostninger til vand- og spildevand en afgørende betydning, da krav til hygiejne fra både fødevaremyndigheder og eksportmarkeder medfører et behov for større mængder vand til blandt andet rengøring, og høj fødevaresikkerhed er en dansk styrkeposition.

Vandsektoren er et fuldstændigt monopoliseret område, hvor vand- og spildevandsforsyningerne ikke kan konkurrere på prisen for at tiltrække nye kunder. 

En virksomhed eller borger har således ikke mulighed for at skifte leverandør af vand- eller spildevandsydelser, hvis de er utilfredse med pris eller service. Lavere priser kan derfor reelt set kun opnås ved enten at reducere vandforbruget eller effektivisere vandsektoren, så priserne reduceres.

Effektiviseringer er den rigtige vej at gå
På grund af den store afhængighed af vand har fødevarevirksomhederne gennem årene haft stor fokus på tiltag, som kan minimere vand- og spildevandsforbruget for at nedbringe både miljøbelastning og omkostninger. 

Senest har fødevareerhvervet i samarbejde med miljøteknologivirksomheder, universiteter og GTS-institutter med støtte fra Innovationsfonden igangsat et ambitiøst innovationsprojekt med et samlet budget på omkring 100 millioner kroner, som udelukkende har til formål at reducere vandforbruget i fødevareproduktionen uden at gå med kompromis med den høje danske fødevaresikkerhed.  

Nedbringelse af vandforbruget i virksomhederne kan dog ikke stå alene, og derfor er det vigtigt, at forligskredsens ønske om effektiviseringer fastholdes i det lovforslag, som blev behandlet i går.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Flemming Nør-Pedersen

Direktør for medlemmer og markeder, Landbrug & Fødevarer, medlem, 2030-panelet, bestyrelsesformand, Fødevarebanken
civilingeniør, hd (CBS 1994)

0:000:00