Nye regler åbner for varmehjælp til flere trængte danskere

Kriterierne for udbetaling af varmehjælp er blevet opdateret og giver flere danskere mulighed for at modtage varmehjælp. Alle ansøgninger skal derfor behandles på ny, men mange vil stadig få afslag, vurderer KL.

Klima-, energi og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) præsenterer varmehjælpspuljen i Klimaministeriet 30. marts 2022.
Klima-, energi og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) præsenterer varmehjælpspuljen i Klimaministeriet 30. marts 2022. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Frederik Gjersen Hansen

Flere økonomisk trængte borgere får formentlig mulighed for at få hjælp til at betale deres varmeregninger.

For nu er krig og tomme gaslagre nemlig blevet anerkendt som årsag til, at varmeregningen stiger til et ubetaleligt niveau for de mest udsatte borgere.

Der kan være mange, der falder for de andre krav, men det har vi ikke et overblik over.

Claus Ørum Mogensen, kontorchef, Kommunernes Landsforening

Det fremgår af en opdateret vejledning, som Beskæftigelsesministeriet sendte til alle landets kommuner mandag d. 28. november.

Tidligere har prisstigninger på varmeregningen som følge af krig og mangel på ressourcer ikke været et godkendt kriterie til udbetaling af hjælpen, når kommunerne skulle give økonomisk støtte.

Ditte Brøndum, der er næstformand i Dansk Socialrådgiverforening, glæder sig over den nye ”væsentligt anderledes” vejledning.

”Det er megavigtigt, at man nu faktisk får muligheden for at give den varmehjælp, som den er tiltænkt. Det giver adgang til, at flere borgere kan få hjælp. Det er der ingen tvivl om.”

I KL hilser man den nye vejledning velkommen:

“Udfordringen har jo været, at vejledningen har været svær for kommunerne at fortolke. Så det glæder mig, at de stigende olie- og gaspriser står meget klart som uforudsigelige udgifter,” siger kontorchef Claus Ørum Mogensen.

Regeringen oprettede i efteråret 2021 en varmehjælpspulje på 100 millioner kroner. Men kriterierne for udbetalingen mødte kritik for at være for stramme. Kommunerne har samlet set kun ansøgt om en million kroner i støtte.

Mange er stadig diskvalificeret

Men trods opdateringen af vejledningen er flere kriterier for at kunne modtage hjælp de samme.

Det gælder for eksempel betingelsen om, at en borger ikke kan få varmehjælp, hvis han eller hun kan afbetale gennem enten en afdragsordning med et elselskab eller gennem den såkaldte indefrysningsordning, der betyder, at noget af betalingen kan udskydes.

“Der kan være mange, der falder for de andre krav, men det har vi ikke et overblik over," siger Claus Ørum Mogensen.

I Københavns Kommune forventer man stadig at afvise "mange” af de ansøgninger om varmehjælp, som man allerede har modtaget.

“Det åbner en dør på klem, men det er stadig et nåleøje,” siger socialborgmester Karina Vestergård Madsen (EL), der gerne havde set endnu lempeligere kriterier i den nye vejledning.

Nu håber jeg bare, at så mange borgere som muligt kan gå julen i møde med mere ro i maven.

Ditte Brøndum, næstformand, Dansk Socialrådgiverforening

Retstilstanden har været “uklar” for længe

Fristen for at sende ansøgninger til at modtage varmehjælp er 19. december 2022. Og landets kommuner kan derfor ikke nå at behandle alle sager inden deadline, vurderer Claus Ørum fra KL.

Kommunerne får ellers dækket halvdelen af udbetalingerne gennem statens pulje til varmehjælp. Men det gælder ikke de sager, der færdiggøres efter fristen.

“Det er uheldigt, at kommunerne dermed sidder tilbage med en bet,” siger Claus Ørum Mogensen.

I Københavns Kommune er det langt fra alle, der når at få behandlet deres sag inden juletid, fortæller socialborgmester Karina Vestergård Madsen.

“Der vil være nogle københavnere, som først får besked på den anden side af jul. Jeg kunne godt have tænkt mig, at den her vejledning var kommet med det samme, så vi kunne have fået hjælp ud til flere hurtigst muligt,” siger hun.

Vejledningens langsomme ankomst skuffer også hos Dansk Socialrådgiverforening.

”Det er ærgerligt, at retstilstanden har været uklar så længe. Nu ender det med, at man lige op til jul skal bare skynde sig rigtig meget for at få behandlet de her sager, så borgerne kan få hjælp. Det bliver godt nok presset,” siger Ditte Brøndum fra Socialrådgiverne og tilføjer:

”Nu håber jeg bare, at så mange borgere som muligt kan gå julen i møde med mere ro i maven.” 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Ørum Mogensen

Kontorchef for Beskæftigelse, Integration & Socialpolitik, KL

Ditte Brøndum

Næstformand, Dansk Socialrådgiverforening
Socialrådgiver

Karina Vestergård Madsen

Socialborgmester (EL), Københavns Kommune
cand.com.