Debat

Regionsrådsformand: Regeringen må tage ansvar for dårligt internet

DEBAT: Ordentlig internetforbindelse er blevet grundlæggende infrastruktur, som skal nå ud i hele landet. Derfor kan vi ikke overlade det til markedskræfterne, skriver Heino Knudsen (S), regionsrådsformand i Region Sjælland. 

Foto: /ritzau/Bjarke MacCarthy/Socialdemokratiet
Kirsten Ida Enemark
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Heino Knudsen (S)
Regionsrådsformand, Region Sjælland

En ordentlig bredbåndsdækning er helt afgørende, hvis vi skal sikre arbejdspladser og få borgere og virksomheder til at etablere sig i Region Sjælland.

Når vi ser på dækningskortet over hele Danmark, står det krystalklart, at behovet for bedre bredbåndsdækning er særligt stort i Region Sjælland. 21 procent af alle adresser i Region Sjælland har ikke adgang til hurtigt bredbånd. Det er 85.000 adresser. 

Det er beskæmmende og en katastrofe, at vi i Danmark er endt i en situation, hvor dele af landet reelt er afkoblet den digitale udvikling. Det er digital ulighed.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Adgang til en ordentlig internetforbindelse og dækning på mobiltelefonen er helt afgørende for, at vi kan sikre vækst og udvikling i hele Danmark.

Med hurtigt bredbånd forstår vi 100 mbit download og 30mbit upload, og det kan ikke passe, at man som gymnasieelev ikke kan aflevere sine opgaver via nettet, at mange er afskåret fra at arbejde hjemme, eller at en virksomhed ikke kan sælge sin produkter over nettet.

Adgang til en ordentlig internetforbindelse og dækning på mobiltelefonen er helt afgørende for, at vi kan sikre vækst og udvikling i hele Danmark.

Heino Knudsen (S)
Regionsrådsformand, Regions Sjælland

God internet- og mobildækning er i dag et stykke grundlæggende infrastruktur, som for eksempel strøm- og vandforsyning. Det skal være i orden.

Vi kan ikke overlade bredbånd til markedskræfter
Det er derfor også trist, når energi-, forsynings og klimaminister Lars Chr. Lilleholt(V) slår fast, at det først og fremmest er markedskræfterne, som skal sørge for en god internet- og mobildækning. Jeg kunne ikke være mere uenig.

Vi kan ikke overlade til markedskræfterne at sikre ordentlig bredbånd. Og slet ikke når det kommer til de mere tyndt befolkede dele af Danmark.

Vi skal have sat tempoet voldsomt i vejret på udbredelsen af ordentligt bredbånd. Regeringens bredbåndspulje hjælper kun en del af borgerne uden ordentlig internetforbindelse.

Skal vi løse denne kæmpe udfordring med manglende dækning, kræver det, at det offentlige tager meget mere ansvar, og at det gøres til en offentlig opgave.

Regeringen må sætte sig for bordenden og tage det ansvar på sig. At overlade grundlæggende infrastruktur i samfundet til markedskræfterne er ikke at tage ansvar.

Som region har vi ikke mandat og midler til at løse udfordringen med dårligt bredbånd. Desværre.

Men vi kan for eksempel sammen med kommunerne lave ensartede regler for gravetilladelser og regler om leje af plads til mobilmaster.

Vi har også lavet en fælles indsats med de sjællandske kommuner i forhold til de statslige bredbåndspuljer, der i 2017 sikrede 1222 nye adresser i Region Sjælland en ordentlig bredbåndsforbindelse.

Den digitale infrastruktur skal opgraderes, og den skal fremtidssikres. Det er afgørende for, at vi fortsat kan være et af verdens rigeste og tilfredse samfund.

I Region Sjælland vil vi lægge maksimalt pres på regeringen for at få en ambitiøs udrulningsplan for ordentlig bredbånd og mobildækning i hele Danmark. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Heino Knudsen

Regionsrådsformand (S), Region Sjælland, bestyrelsesmedlem, Danske Regioner, formand, løn-og praksisudvalget, Danske Regioner, folketingskandidat for Socialdemokratiet i Guldborgsundkredsen
Erhvervsuddannet

0:000:00