Sådan fungerer den cirkulære økonomi i praksis

CIRKULÆRT: Det er ikke mange år siden, at idéen om den cirkulære økonomi var noget, kun de mere fanatiske miljøforkæmpere talte om. I dag er begrebet blevet mainstream, og store og små virksomheder har travlt med at lægge deres forretningsmodeller om. Et stort nordisk forskningsprojekt har undersøgt, hvordan man kan gøre i praksis.

Peter Hesseldahl
Fakta
Tre centrale strategier i den cirkulære økonomi:  
Closing resource flows. I stedet for at bruge et produkt enén gang, genbruges det, eksempelvis ved at blive delt med andre, eller ved at blive solgt brugt.  

Slowing flows. Levetiden forøges. Produkter kan designes, så de holder bedre, og så de er lettere at vedligeholde og reparere, eventuelt ved at forbedre indsamlingen af data om brugen.  

Narrowing flows
. Brug færre materialer, så de er lette at adskille i rene og veldefinerede materialer til den næste brug.    

Kilde: Nancy Bocken et al. 
Fakta

Hvis man har besøgt Refshaleøen i København, vil man have bemærket projektet Copenhagen Village, hvor gamle shippingcontainere istandsættes og indrettes som billige boliger, især beregnet til studerende. I første omgang er der indrettet 168 boliger, som udlejes for 4.100 kroner pr. måned – og dermed får de studerende en billig bolig med en helt unik beliggenhed.

Containerbyen er blandt de eksempler på den cirkulære økonomi, som er blevet undersøgt i forbindelse med CIRCit, et stort nordisk forskningsprojekt ledet af DTU, der netop er blevet afsluttet efter tre et halvt år. 

Skibscontainere, der ikke længere kan bruges til transport, anvendes i stor stil igen til opbevaring eller midlertidige bygninger. Containerne i Copenhagen Village er beregnet til at holde i højst ti år, for de er placeret på et område, der er udlagt til andre formål. Men når de til sin tid bliver fjernet, er der stor sandsynlighed for, at de vil blive anvendt igen på helt nye måder.

Dokumentation

CIRCit-projektet
Gennem tre et halvt år har fem universiteter og researchcentre i Danmark, Sverige, Finland, Norge og Island arbejdet sammen med i alt 70 virksomheder om at undersøge nye forrentingsmodeller, metoder og strategier for den cirkulære økonomi.
 
Projektet var ledet af DTU og støttet af Nordisk Råds ”Nordic Green Growth”-initiativet.
 
Projektet blev formelt afsluttet i sidste uge med udgivelsen af seks håndbøger med konkrete metoder til forskellige stadier af forretningsudvikling, foruden en samling af videnskabelige artikler.
 
Håndbøgerne kan downloades gratis fra CIRCits website, der også præsenterer en meget store samling af case-eksempler på nordiske cirkulære løsnsinger.


Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00