Sønderjyder danner fælles front for grøn energiforsyning

OMSTILLING: Nye store datacentre midt i Sønderjylland, vindmøllemodstand, manglende indsigt i energiforsyning og gennemslagskraft på Christiansborg får fire kommuner til at gå sammen om strategisk energiplanlægning. Kort før jul faldt kommissorium på plads.

Ved Kassø, cirka 14 km vest for Aabenraa, er der planer om, at både Google og Apple skal opføre datacentre. Det har fået de fire sønderjyske kommuner til at gå sammen om strategisk energiforsyning. Her er billedet fra det kommende Apple-datacenter i Foulum nær Viborg, hvor man er begyndt at bygge.
Ved Kassø, cirka 14 km vest for Aabenraa, er der planer om, at både Google og Apple skal opføre datacentre. Det har fået de fire sønderjyske kommuner til at gå sammen om strategisk energiforsyning. Her er billedet fra det kommende Apple-datacenter i Foulum nær Viborg, hvor man er begyndt at bygge.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix (arkiv)
Morten Øyen

Når det kommer til de her langsigtede, dyre og vigtige beslutninger, så har vi politikere manglet sparring. Oveni er der her konkret noget at vinde ved at samarbejde mellem kommunerne.

Thomas Andresen (V)
Borgmester i Aabenraa

Selvom jeg som liberal politiker godt kan se, at frihed i forhold til valg af leverandør er et godt liberalt synspunkt, så er det ikke vand på vores mølle og for den overskudsvarme, vi gerne vil udnytte.

Thomas Andresen (V)
Borgmester i Aabenraa

Med to gigantiske datacentre fra Google og Apple i Kassø-området på vej er der kridtet op til at ændre radikalt på spillereglerne for energiforsyningen i det sønderjyske.

Fakta
Sekretariat for Strategisk Energiplanlægning i Sønderjylland

For at styrke de fire sønderjyske kommuners beslutninger i energistrategiske planlægningsspørgsmål oprettes Sekretariat for Strategisk Energiplanlægning i Sønderjylland. Projektet igangsættes med afsæt i det kommissorium, de fire kommuner tilsluttede sig 17. december 2018.

Det nye sekretariat skal i første omgang køre i fire år og kommer til at sidde i det gamle rådhus i Aabenraa. De fire sønderjyske kommuner bidrager med 3,5 millioner kroner, mens SydEnergifonden bidrager med 4 millioner kroner. Det er forventningen at der også kan hentes støtte fra regionen, staten og fonde. 

Frem til 1. april er Aabenraas tidligere kommunaldirektør, Niels Johannsen, leder af sekretariatet. Han har hidtil også stået for kommunens dialog med Apple og Google om datacentrene. 

Det har de fire sønderjyske kommuner Aabenraa, Sønderborg, Haderslev og Tønder erkendt, og 17. december gik de sammen om et kommissorium for et nyt samarbejde om strategisk energiplanlægning i Sønderjylland.

Konkret oprettes i foråret et Sekretariat for Strategisk Energiplanlægning i Sønderjylland, som skal levere og støbe kuglerne til de fire byråd, så de kan opnå det politiske mål om en grøn energiforsyning – ikke mindst i lyset af nye datacentre i nabolaget.

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00