Støtten til biogas eksploderet på få år

BIOGAS: På omkring to år er den offentlige støtte til biogas fordoblet, viser et svar fra energiministeren, der i sit energiudspil lægger op til at bremse støttens størrelse for nye anlæg. Udfaldet kan få betydning for økologers mulighed for at skaffe næringsstoffer.

De danske landmænd leverer hvert år cirka fire millioner ton husdyrgødning til de fælles biogasanlæg.
De danske landmænd leverer hvert år cirka fire millioner ton husdyrgødning til de fælles biogasanlæg.Foto: /ritzau/Henning Bagger
Sine Riis Lund

Indtil nu har man sagt, at alle, der laver biogasanlæg, kan få støtte dertil, og det har været fint og en god ordning, fordi vi virkelig havde brug for at få sat skub i udbygningen af biogasanlæg, og det har vi haft succes med, men nu begynder vi at styre det mere.

Thomas Danielsen
Energiordfører, Venstre

Vi mener, at biogas også i fremtiden skal være en vigtig del af den danske energiforsyning.

Jakob Ellemann-Jensen (V)
Miljø- og fødevareminister

Staten måtte sidste år gøre et dybt greb i lommen for at finansiere biogas.

I 2017 blev der givet cirka 1,35 milliarder kroner i offentlig støtte til anvendelsen af biogas, og det er omkring dobbelt så meget som bare to år før, viser et svar fra energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt til miljø- og fødevareudvalget.

Støttens himmelflugt har da også fået regeringen til at foreslå en opbremsning i sit energiudspil, så nye anlæg fra 2020 og frem ikke kan få den nuværende form for støtte.

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00