Debat

V: DN spreder falske nyheder om regeringens kystpolitik

REPLIK: Danmarks Naturfredningsforening spreder falske påstande om regeringens ændringer af kystbeskyttelsesloven. Sandheden er, at der stadig er krav til kystbeskyttelse, skriver Anni Matthiesen, naturordfører for Venstre.

Foto: Kystdirektoratet
Kirsten Ida Enemark
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Anni Matthiesen
Naturordfører for Venstre

I sidste uge havde præsident for Danmarks Naturfredningsforening, Ella Maria Bisschop-Larsen, travlt med at udbasunere alle de forfærdelige ting, som regeringens ændring af kystbeskyttelsesloven vil medføre. Problemet er, at påstandene er stærkt overdrevne og til tider decideret falske nyheder. 

Lad mig starte med at fremhæve, at Venstre og regeringen ligesom DN mener, at danskerne skal have fri adgang til de dejlige danske strande og kysterne. Derfor ærgrer det mig, at DN og Bisschop-Larsen finder det nødvendigt at overdrive, hvad ændringerne reelt betyder. 

Når Bisschop-Larsen påstår, at der kan udlægges uforurenet byggeaffald på stranden som kystsikring, er det helt ude af trit med virkeligheden. 

Fakta
Deltag i debatten!

Sandheden er, at der stadig skal lægges vægt på miljøet, og på hvordan kystbeskyttelsen påvirker nabostrækninger. At vi åbner op for mere frihed til de grundejere, som selv betaler tusindvis af kroner for at beskytte deres hjem, er ikke ensbetydende med, at der er frit valg på alle hylder, og at man som grundejer bare kan gå ud og smide byggeaffald på stranden. Naturligvis ikke.

Men DN’s overdrevne omskrivninger af virkeligheden stopper ikke her. De tager det så langt som, at man i fremtiden ikke skal dokumentere et behov for kystsikring for at fylde stranden op med beton eller andet.

At vi åbner op for mere frihed til de grundejere, som selv betaler tusindvis af kroner for at beskytte deres hjem, er ikke ensbetydende med, at der er frit valg på alle hylder, og at man som grundejer bare kan gå ud og smide byggeaffald på stranden.

Anni Matthiesen
Naturordfører, V

Kystbeskyttelse skal give mening
Jeg er forundret over, at det er nødvendigt at fremhæve, at der selvfølgelig skal være noget af værdi at kystbeskytte. Og at man dermed som grundejer stadig skal redegøre for, at der er et behov.

Vi har hele tiden haft som udgangspunkt, at kystbeskyttelsen skal give mening. Derfor lægger vi også op til at afskaffe en ulogisk regel om, at en grundejer ikke må kystbeskytte, hvis det vurderes, at der går over 25 år, før huset elle grunden er på vej i vandet. Og vi giver mulighed for, at man kan kystbeskytte andre værdier end bygninger og infrastruktur. Landbrugsjorde vil kun blive kystbeskyttet, hvis de repræsenterer en tilstrækkelig stor værdi for landmanden. 

Jeg kan ikke se noget forkert i, at der bliver givet mulighed for at sikre grundlaget for sin virksomhed. Og jeg kan ikke se det mindste forkerte i, at staten ikke længere skal diktere, hvilken form for kystbeskyttelse den enkelte grundejer skal vælge, når regningen sendes direkte til grundejeren. Som jeg ser det, giver det rigtig god mening, at det er kommunerne, som har det lokale kendskab, der har beslutningskompetencen.  

Jeg synes, at det er en skam, at DN bruger så meget af deres tid på at sprede overdrevne og usande påstande. Lad os i stedet erkende, at Danmarks kyster er udsatte - og så se på, hvordan vi bedst muligt får sikret danskerne mod fremtidens storme og oversvømmelser. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anni Matthiesen

MF (V), børne- og undervisningsordfører, handicap- og turismeordfører
HH (Esbjerg Handelsskole 1985), diplomuddannelse (Danmarks Forvaltningshøjskole 2003), Studentereksamen STX (Grindsted Gymnasium 1983)

0:000:00