Vedvarende energi er ikke cirkulær

GRØN OMSTILLING: Omstillingen til grøn energi er en succeshistorie, men der er en bagside. Hvad skal der ske med affaldet fra hundredvis af vindmøller så store som højhuse, kvadratkilometer af solceller og hundredtusinder af elbiler, der bliver introduceret i Danmark i de kommende år?

Peter Hesseldahl

De teknologier, som skal drive omstillingen til grøn energi, har det til fælles, at det er temmelig uvist, hvordan materialerne skal genanvendes, når de engang er udtjente. 

Vindmøller, solceller og el-biler fremstår som grønne og CO2-neutrale, men for en stor del af de materialer de består af, findes der aktuelt ikke løsninger for genanvendelsen, ud over at reducere dem til uskadeligt, men værdiløst, fyld eller brænde dem af. 

Det er ikke nok at være klimavenlig. Det er energikrævende at producere nye materialer som glasfiber til møllevinger og silicium til solceller eller at udvinde lithium og kobolt til elbilernes batterier. Energien til at producere de avancerede materialer går til spilde, hvis man blot kværner det sammen i et uadskilleligt filter, der i bedste fald er værdiløst, i værste fald er skadeligt for omgivelserne.

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00