Debat

Unge socialdemokrater til partifæller på Rådhuset: Bevar udendørsserveringen!

Rekordmange københavnere er imod forbuddet mod udendørsservering efter klokken 22 i hverdagene. Det vil skade Københavns restaurationsbranche og turismen. Ja, selve byens kerne og puls er på spil, skriver Anton Bach Thomassen, Thomas Padkjær & Nikoline Prehn.

Forbuddet mod udendørsservering rokker ved en af grundsøjlerne i vores hovedstad.
Nemlig det åbne og pulserende byrum, der hver dag danner rammerne for tusindvis af københavneres venskaber, møder og livsforandrende øjeblikke.
Forbuddet mod udendørsservering rokker ved en af grundsøjlerne i vores hovedstad. Nemlig det åbne og pulserende byrum, der hver dag danner rammerne for tusindvis af københavneres venskaber, møder og livsforandrende øjeblikke.Foto: Celina Dahl/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Forleden sluttede høringsperioden for forslaget om at lukke den københavnske udendørsservering klokken 22 i hverdagene.

Historisk mange københavnere har indsendt høringssvar, og modstanden mod forbuddet er stor.

Derfor sender vi i dag en klar opfordring til Socialdemokratiet på Københavns Rådhus: Drop forbuddet mod udendørsservering.

Et forbud mod udendørsservering fra klokken 22.00 i hverdagene vil ikke kun være til skade for byens restauranter, barer og hoteller, eller for vores mulighed for at trække turister til København.

Det vil grundlæggende skade og udfordre selve den puls, ånd og sjæl, der gør vores by til København. 

Skrinlægge forbud mod udendørsservering

Derfor opfordrer vi på vegne af en samlet socialdemokratisk ungdom i København, vores eget parti Socialdemokratiet til, at skrinlægge planerne om forbuddet, så kommende generationer af københavnere også får muligheden for at opleve København, som en af de mest levende byer i verden.

Det vil grundlæggende skade og udfordre selve den puls, ånd og sjæl, der gør vores by til København. 

Anton Bach Thomassen, Thomas Padkjær og Nikoline Prehn
(S)

For sandheden er den, at forbuddet mod udendørsservering rokker ved en af grundsøjlerne i vores hovedstad.

Nemlig det åbne og pulserende byrum, der hver dag danner rammerne for tusindvis af københavneres venskaber, møder og livsforandrende øjeblikke.

Og læser man i historiebøgerne, står det klart, at sådan har det ikke alle dage været. Før Ritt Bjerregaards vision om, at sætte ”Gang i København”, var det københavnske byrum markant mere gråt, kedeligt og trist end i dag.

Og se engang hvad Ritts store satsning på, at gøre København til en spændende, foranderlig og pulserende storby har bragt med sig. 

Byen tilhører os alle

Vi københavnere har helt unik aftale med hinanden, nemlig at vores byrum tilhører os alle.

Vores gader og stræder ligger asfalt og brosten til både Pride, VM i Cykling, nogen af verdens fineste og førende restauranter, og ikke mindst en masse gode barer og fortovscaféer, hvor københavnere hver dag nyder livet, et måltid mad eller et glas vin.

Måske netop derfor, med tanke på, hvor fantastisk og levende en storby København i dag er blevet, undrer det os i vores grundvold, at vores partifæller på Københavns Rådhus ønsker at lukke for byens udendørsservering klokken 22.00 i hverdagene.

Læs også

Særligt fordi, at det ikke er en naturlov, at vores by har den karakter og den puls, som den har.

Dermed ikke sagt, at der ikke er problemer med støjforurening og gader med tis, opkast og knuste glas.

Men det problem løser man ikke ved at forbyde restauranter og vinbarer på Vesterbro eller Amager, at tilbyde gæster udendørsservering efter klokken 22.00 i hverdagene.

Lyt til Københavns unge

Det vil da være bedst for både byrummet, byens borgere og byens virksomheder, hvis politikerne inddrager københavnerne og de københavnske virksomheder i at finde en løsning, der gør vores by endnu bedre.

Lyt til de mange unge københavnere, der i de seneste uger og måneder har vendt sig imod det her forbud. 

Anton Bach Thomassen, Thomas Padkjær og Nikoline Prehn
(S)

Med det her forbudsforslag skyder man gråspurve med kanoner.

Men vi socialdemokrater må ikke ende som Alternativet, der netop har trukket deres opbakning til forslaget om forbud mod udeservering, men som i stedet foreslår at lukke flere festgader. Vi skal droppe opbakningen til 22-forbuddet - men ikke lytte til Å’s idéer om til gengæld at lukke byens festgader - som netop er stedet, hvor unge mødes, lever lidt og giver byen puls.

Så kære kammerater, kære socialdemokrater på Københavns Rådhus. Lyt til de mange unge københavnere, der i de seneste uger og måneder har vendt sig imod det her forbud. Lyt til ungdommen i vores parti.

Det kan ikke være rigtigt, at det skal være Socialdemokratiet, der skal lukke og slukke byens vinbarer, restauranter og værtshuse, når studerende og arbejdende københavnere nyder en k sold fadøl en sen hverdagsaften i Københavns gader efter klokken 22.00.

Mon ikke vi kunne gøre det lidt bedre? Det tror både DSU København og Frit Forum København, at vi bestemt godt kan.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nikoline Linnemann Prehn

Folketingskandidat (S), radiovært, 24syv
statskundskabsstuderende

0:000:00