Debat

Dansk Erhverv: Regeringens sommerpakke vil ikke redde de hårdest ramte virksomheder

Selvom sommerpakken kunne blive et fint plaster på såret til oplevelsesøkonomien, vil den ikke redde de hårdest ramte virksomheder i turismeindustrien, skriver Lars Ramme Nielsen. 

Vi må fokusere på hurtigst muligt at få en samlet plan for, hvordan vi slipper fri af de mange restriktioner, skriver Lars Ramme Nielsen fra Dansk Erhverv.
Vi må fokusere på hurtigst muligt at få en samlet plan for, hvordan vi slipper fri af de mange restriktioner, skriver Lars Ramme Nielsen fra Dansk Erhverv.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Lars Ramme Nielsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Selvom sommerpakken i skrivende stund ikke er færdigforhandlet, tør jeg godt sætte en sommervaffelis af de store på højkant med følgende bud: Det bliver en kulørt sommerpakke.

Alle partier i Folketinget undtagen Nye Borgerlige får hver deres luns. Der bliver ben til de unge, de gamle, de handicappede, foreningerne, det grønne, kulturlivet og småøerne. Sympatisk. Det skal være dem velforundt. I Dansk Erhverv er vi ikke blinde for den politiske logik. Men erhvervspolitik er det ikke.

Problemet er, at finansminister Nicolai Wammen (S) gav følgende deklaration på pakken, da regeringen 6. maj offentliggjorde rammen på de 1.65 milliarder kroner:

"Der er stadigvæk virksomheder, som kæmper rigtig hårdt for at komme tilbage efter coronakrisen – ikke mindst i oplevelses- og turisterhvervene. De har brug for en ekstra hånd nu, hvor mange andre heldigvis begynder at mærke opsvinget. Derfor præsenterer vi en sommer- og erhvervspakke målrettet dem, der har lidt længere udsigt til genopretning. Pakken skal hen over sommeren blandt andet sætte mere gang i turisterhvervet i Danmark".

Skulle det ikke være Københavns tur?
Det blev også kraftigt betonet, at nu var det Københavns tur.

Sidste år var sommerpakken på 700 millioner kroner. Dengang var jublen behersket blandt de kommercielle virksomheder og den del af turismen uden for landdistrikter, der lever af udlændinge, der ankommer med fly.

Vi skal have omkostninger og momsen ned. Og så har vi længe argumenteret for et oplevelsesfradrag. Modsat byggebranchen og håndværkerne har vi masser af ledig kapacitet

Lars Ramme Nielsen
Chef for turime- og oplevelsesøkonomi, Dansk Erhverv

Vi har mellemtider fra forhandlingerne. Selvom det i dag er mild juni, så er aftaleudkastet dybfrossen vinterlæsning for virksomhederne i turismen – særligt dem i København.

Jeg vil gerne på vegne af virksomhederne minde om, at der igen og igen har været lovning på, at samfundet ville holde hånden under de erhverv, som har taget den største regning på vegne af samfundet under coronakrisen.

Puljer og bureaukratiske initiativer er ikke vores kop te. Rammebetingelser er afgørende. Sidste år endte sommerpakken med en skævvridning af oplevelseserhvervet, hvor blandt andet museer kunne tilbyde gæsterne halv pris, mens private attraktioner fik en lang næse.

Vi skal have omkostninger og momsen ned. Og så har vi længe argumenteret for et oplevelsesfradrag. Modsat byggebranchen og håndværkerne har vi masser af ledig kapacitet.

Sommerpakken kunne blive et fint plaster på såret – men der tegner sig en kulørt pakke, der smører effekten tyndt ud og ikke tilgodeser de dele af landet og de dele af branchen, der er hårdest ramt. Sommerpakken vil ikke redde de hårdest ramte virksomheder i turismeindustrien.

2021 værre end 2020
Det er en skam, da krisen stadig kradser i oplevelsesøkonomien i København og de store byer. Der er ikke mange bookinger fra udenlandske gæster hos de danske hoteller til sommer. Alle kongresser, messer, store koncerter og festivaler er aflyste.

Jeg håber, at jeg tager fejl

Lars Ramme Nielsen
Chef for turime- og oplevelsesøkonomi, Dansk Erhverv

Og trods genåbning vil de mange restriktioner, som vi stadig har, og de helt eller delvist lukkede grænser stadig betyde, at aktiviteten i de fleste virksomheder er lav og udsigterne stadig dystre.

Dansk Erhverv har netop opgjort tallene for maj. Belægningsprocenten er på bare 25 procent. Juni tegner lige så slem, og selv juli og august, hvor det digitale EU-coronapas giver adgang for alle EU lande, bliver en gyser.

Selv sidste år med seksdagesreglen var bookingtallene markant højere. Tal fra Wonderful Copenhagen viser, at hotelbookinger til højsæsonen er 85 procent under niveauet fra 2019 og 51 procent lavere end på samme tidspunkt i 2020, hvor coronaen også raserede.

Turismens virksomheder har alene i 2020 mistet omsætning for over 30 milliarder kroner, og i hotel- og restauranterhvervet er mere end 30.000 jobs tabt. I 2019 skabte turismen omsætning for 133 milliarder kroner og beskæftigede 169.000 mennesker.

Nu må sommerpakke være sommerpakke, og så må vi fokusere på hurtigst muligt at få en samlet plan for, hvordan vi slipper fri af de mange restriktioner. Især coronapasset er en ekstra barriere oven i alle andre krav om afstand, areal, loft over antal af gæster og lukketid.

I forhold til sommerpakken håber jeg, at mine bange forudanelser bliver gjort til skamme. Jeg håber, at jeg tager fejl. Ellers kig over på Børsen, så giver jeg en vaffelis.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00