Heidi Bank
 svarer 
Kaare Dybvad Bek

Heidi Bank (V) spørger boligministeren, Kaare Dybvad Bek, om ministeren har grundlag for at vurdere, om der har været en mærkbar udvikling i omfanget af boliger, der ikke benyttes til helårsbeboelse m.v.

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 9, Spørgsmål 6
Har ministeren grundlag for at vurdere, om der har været en mærkbar udvikling i omfanget af boliger, der ikke benyttes til helårsbeboelse, siden Transport-, Bygnings- og Boligministeriet i det sammenfattende notat ”Analyse af bopælspligt” af 11. juni 2017 beregnede, at problemet med boliger, der ikke benyttes til helårsbeboelse, i København udgør 332 boliger – og hvilken udvikling er der i givet fald tale om? Hvis omfanget fortsat vurderes at være i omegnen af 332 boliger, vil ministeren da forklare, hvordan ministeren vil sikre, at den foreslåede ordning ikke skader mere, end den gavner i forhold til at sikre flere nye boliger i København?

Svar fra mandag den 16. november 2020
Har ministeren grundlag for at vurdere, om der har været en mærkbar udvikling i omfanget af boliger, der ikke benyttes til helårsbeboelse, siden Transport, Bygningsog Boligministeriet i det sammenfattende notat ”Analyse af bopælspligt” af 11. juni 2017 beregnede, at problemet med boliger, der ikke benyttes til helårsbeboelse, i København udgør 332 boliger – og hvilken udvikling er der i givet fald tale om? Hvis omfanget fortsat vurderes at være i omegnen af 332 boliger, vil ministeren da forklare, hvordan ministeren vil sikre, at den foreslåede ordning ikke skader mere, end den gavner i forhold til at sikre flere nye boliger i København?

Svar:

Den i spørgsmålet nævnte analyse viste, at der i januar 2017 var knap 2.600 tomme boliger i København. Som anført i analysen er ca. 55 pct. af boligerne omfattet af lokalplaner, hvor boligerne ikke er defineret som helårsboliger. Der var herefter ca. 45 pct. nyopførte boliger af de ca. 2.600 boliger svarende til 1.189 boliger, som stod tomme i januar 2017, selv om de i en lokalplan er fastlagt til helårsboliger. En del af disse boliger forventedes ifølge analysen at blive ibrugtaget inden for få år og dermed omfattet af bopælspligt. Når denne forventning medtages i beregningen kommer man til 332 boliger.

Jeg synes, at det vigtigt, at kommunerne selv kan beslutte, om nyetablerede boliger straks skal tages i brug til helårsbeboelse i stedet for at forvente, at ejerne på et tidspunkt tager boligen i brug.

Idet jeg kan henvise til min besvarelse af spørgsmål 5, finder jeg ikke, at der foreligger rimelige betragtninger, som peger i retning af, at lovforslaget vil gøre skade i forhold til udbuddet af boliger.

Side
0:000:00