Mona Juul
 svarer 
Simon Kollerup

Mona Juul (K) spørger erhvervsministeren, Simon Kollerup, om ministeren er indstillet på at fastsætte en omsætningsgrænse for dual use-virksomhederne, så det sikres, at det kun er de virksomheder, som har dual use-produkter og kritiske teknologier som en helt central del af deres forretningsgrundlag, der omfattes af den obligatoriske sektorspecifikke ordning

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 191, Spørgsmål 2
Er ministeren indstillet på at fastsætte en omsætningsgrænse for dual use-virksomhederne, så det sikres, at det kun er de virksomheder, som har dual use-produkter og kritiske teknologier som en helt central del af deres forretningsgrundlag, der omfattes af den obligatoriske sektorspecifikke ordning?

Svar fra torsdag den 15. april 2021
Med lovforslaget lægges der op til at udstrække en ekstra beskyttelse til virksomheder inden for en række særligt følsomme sektorer og aktiviteter.

Inden for disse sektorer stilles der krav om, at investor søger om tilladelse, inden en eventuel investering eller særlig økonomiske aftale gennemføres.

Listen over særlige følsomme sektorer, der fremgår af lovforslagets § 6, inkluderer virksomheder, der producerer produkter med dobbelt anvendelse (dual-use) som dette er defineret ved EU's forordning om kontrol med sådanne produkter (EF nr. 428/2009 med senere ændringer). Produkter med dobbelt anvendelse er internationalt og i Danmark underlagt restriktioner i forhold til eksport (eksportkontrol) bl.a. på grund af risikoen for spredning og for misbrug til for eksempel overvågning eller undertrykkelse af befolkningen. På området for eksportkontrol har man, hverken i de danske eller i de internationale regler en grænse for, hvor stor en andel af dual-use produktet udgør af den enkelte virksomheds samlede omsætning, før eksportrestriktionerne finder anvendelse.

Også i forbindelse med regler om investeringsscreening kræver en række lande, at der ansøges om tilladelse til investeringer i virksomheder med produkter med dobbelt anvendelse, herunder Tyskland, Finland, USA og Japan uanset hvor stor en del af omsætningen dette udgør i den enkelte virksomhed.

Formålet med lovforslaget er at beskytte Danmark mod eventuelle trusler fra udenlandske direkte investeringer. Den trussel forsvinder ikke, fordi de pågældende produkter kun udgør en mindre del af en virksomheds omsætning. I nogle tilfælde kunne udenlandske aktører være blevet nægtet adgang til produkterne under eksportkontrolreglerne, og en investering i virksomheden kan derfor være udtryk for forsøg på omgåelse af eksportkontrolreglerne. Det er derfor særlig vigtigt, at udenlandske aktørers investeringer i virksomheder, der producerer produkter med dobbelt anvendelse screenes for, om de kan udgøre en trussel for den danske sikkerhed og offentlig orden.

Det vil derfor ikke være hensigtsmæssigt at indføre en omsætningsgrænse for virksomheder, der udvikler og producerer dual-use produkter.
0:000:00