Debat

Danmarks Idrætsforbund: Vi skal være en magtfaktor, der kan fremme demokratiske værdier

Det internationale idrætssamfund er truet af lande som Rusland, der hverken følger sportslige eller demokratiske spilleregler. Danmark bør udnytte sin integritet til at trække i den anden retning, skriver Hans Natorp.

Vi ønsker ikke at være til stede i en sammenhæng, hvor lande som Rusland og Belarus får lov til at optræde uden restriktioner, når de åbenlyst ikke overholder vores fælles principper, skriver Hans Natorp.
Vi ønsker ikke at være til stede i en sammenhæng, hvor lande som Rusland og Belarus får lov til at optræde uden restriktioner, når de åbenlyst ikke overholder vores fælles principper, skriver Hans Natorp.Foto: Issei Kato/Reuters/Ritzau Scanpix
Hans Natorp
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Danmarks Idrætsforbunds (DIF) internationale strategi er drevet af ønsket om en idrætsverden, der udvikler sig med udgangspunkt i sunde værdier som demokrati, åbenhed og ansvarlighed.

Vi ønsker en international idræt, hvor samhørigheden mellem mennesker og nationer bliver endnu tydeligere. Hvor Danmark og dansk idræt anerkendes som en betydelig magtfaktor med høj integritet og sunde værdier som sit dna.

At være en betydelig magtfaktor er resultatet af et langt sejt træk med at levere kompetente idrætsledere til arbejdet i de mange internationale forbund, mange verdensklasseatleter og en solid organisering af store mesterskaber som for eksempel EURO 2020 og Tour de France Grand Depart.

Høj integritet og sunde værdier er vores bidrag til den internationale idrætspolitiske dagsorden – vi er tydelige og ordentlige uden at være aktivistiske.

Idrættens værdier

Vi leverer et reelt stykke arbejde og bidrager til, at idrætten globalt udvikler sig positivt på et fundament af bæredygtighed, demokrati og menneskerettigheder.

Vi er meget tydelige omkring dansk idræts værdier, og derfor arbejder vi stenhårdt på, at for eksempel bæredygtighed og menneskerettigheder skal indgå som kriterier, når værtslande bliver tildelt store begivenheder som et fodbold-VM eller et OL.

Vi ønsker ikke at være til stede i en sammenhæng, hvor lande som Rusland og Belarus får lov til at optræde uden restriktioner, når de åbenlyst ikke overholder vores fælles principper.

Hans Natorp
Formand, DIF

Sport er global, og det er hele grundlaget for de store sportsbegivenheder. Magien ligger i det globale møde.

Vi anerkender derfor, at de store sportsbegivenheder også fremover vil blive tildelt værtslande, hvor vi ikke deler værdigrundlag eller syn på demokrati og menneskerettigheder.

Men vi skal kunne tale om det, og vi skal være enige om at respektere de helt fundamentale principper i vores globale fællesskab omkring sport - FN’s charter og det olympiske charter.

På ANOC-generalforsamlingen (ANOC er 'Sammenslutningen af nationale olympiske komiteer', red.) i Seoul i sidste måned blev disse principper sat på prøve med Ruslands og Belarus’ deltagelse – muligvis med den konsekvens, at Ukraine ikke kunne deltage.

Vi ønsker ikke at være til stede i en sammenhæng, hvor lande som Rusland og Belarus får lov til at optræde uden restriktioner, når de åbenlyst ikke overholder vores fælles principper.

Omvendt vil vi heller ikke opgive vores tilstedeværelse og vores mandat, blot fordi forsamlingen ikke kan eller vil håndtere Rusland. Det ville nemlig give Rusland en ’dobbelt sejr’ ved, at de kan være til stede og samtidig slippe for kritik.

Opbakning i kulissen

Vores handling i DIF og vores specialforbund vil altid basere sig på en konkret vurdering fra gang til gang.

Op til ANOC-generalforsamlingen havde vi sammen med de nordiske og baltiske lande samt Polen sendt et brev til ANOC’s ledelse med en opfordring til at genoverveje Ruslands og Belarus’ deltagelse.

Det blev jo særligt tydeligt, da vi var de eneste, som i klare vendinger direkte tog afstand fra Ruslands tilstedeværelse, mens mange nationer bakkede os op i kulissen.

Hans Natorp
Formand, DIF

Holland og New Zealand havde sendt tilsvarende breve. Denne opfordring blev som bekendt ikke imødekommet.

Fra dansk side fik vi lejlighed til at tage ordet og påpege overfor generalforsamlingen, at tiden ikke er inde til at lade den russiske olympiske komite deltage på generalforsamlingen.

Og når tiden engang er moden, skal vi i øvrigt efter vores opfattelse starte med at invitere de russiske atleter tilbage, inden vi inviterer de russiske ledere.

Desværre er der en tavshedskultur i fora som ANOC-generalforsamlingen – også blandt nationer, som er på vores hold.

Det blev jo særligt tydeligt, da vi var de eneste, som i klare vendinger direkte tog afstand fra Ruslands tilstedeværelse, mens mange nationer bakkede os op i kulissen.

Så uanset hvordan vi lykkes med at markere vores holdning i de officielle fora, så foregår det hårde og vedvarende arbejde i dagligdagen med at skabe relationer og netværk med andre landes idrætsledere, så vi får skabt en samlet magtfaktor, der kan skubbe udviklingen den rigtige vej mod demokrati, åbenhed og ansvarlighed.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hans Natorp

Formand, DIF
Ingeniør, Insead Board and Management Program

0:000:00