Det sker i EU: Qatars regering står skoleret i Europa-Parlamentet inden VM

Få dage før verdens førende nationale fodboldhold løber på banen i Qatar, kommer de stærkt kritiserede forhold for migrantarbejdere under lup i Europa-Parlamentet i denne uge i Bruxelles, hvor der også slås om næste års EU-budget og om et loft på gas.

Spritnye stadions er sprunget op af ørkensandet i Qatar under arbejdsvilkår, der har fået kritikken til at hagle ned over værterne for årets VM i fodbold.
Spritnye stadions er sprunget op af ørkensandet i Qatar under arbejdsvilkår, der har fået kritikken til at hagle ned over værterne for årets VM i fodbold.Foto: Hamad I Mohammed/Reuters/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

Mandag 14. november

Sjældent har Europa-Parlamentets Underudvalg for menneskerettigheder haft så vel-timet en gæst, som når Qatars beskæftigelsesminister, Ali Bin Samikh Al Marri, få dage før første VM-kamp fløjtes i gang i ørkenstaten søndag, gæster de EU-folkevalgte. Efter årevis med skriverier om slavearbejde, arbejdsulykker og generelt umenneskelige vilkår er spørgelysten stor hos parlamentarikerne, der også har inviteret Human Rights Watch og FN’s Internationale Arbejdsorganisations chef i Doha, Max Tuñón.

Andre parlamentarikere vil have travlt med forhandlinger om næste års EU-budget. Efter forhandlingerne brød sammen uden en aftale mellem dem og EU’s ministre i fredags, får de to lovmagere endnu en chance, inden deadlinen udløber ved midnat mandag aften.

Også EU’s udenrigsministre er i Bruxelles, heriblandt også fungerende udenrigsminister Jeppe Kofod (S). De lægger ud med en snak med lederen af oppositionen i Belarus, Sviatlana Tshikanouskaya, om landets involvering i krigen i Ukraine. Ukraine er også på plakaten til mødet med videooptræden fra den ukrainske udenrigsminister. Ministrene skal også diskutere Vestbalkan, Iran med mere.

0:000:00