Efter to års ventetid: Nu er whistleblowerordning for eliteatleter gået i luften

Anti Doping Danmark er nu klar til at modtage fortrolige henvendelser fra eliteatleter i mistrivsel. Men det bliver Team Danmarks opgave at afgøre, om sagerne skal have konsekvenser for de implicerede parter.

Anti Doping Danmark står for ny whistleblowerordning for danske eliteatleter.
Anti Doping Danmark står for ny whistleblowerordning for danske eliteatleter.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Rasmus Dahl Løppenthin

Danske eliteatleter får nu mulighed for i fortrolighed at dele oplevelser om krænkelser, mobning og mistrivsel med en uafhængig instans.

Torsdag offentliggjorde Anti Doping Danmark nemlig, at man nu er klar med EliteSupport, der realiseringen af den whistleblowerfunktion, som Folketinget vedtog skulle etableres i forbindelse med den reviderede eliteidrætslov i 2021. 

Politikerne pålagde Team Danmark at sørge for ordningen, som siden uddelegerede den til Anti Doping Danmark,

"Vi er glade for, at man har valgt Anti Doping Danmark til at løse denne opgave, som vi tager meget alvorligt – vi ser frem til også at bidrage til idrættens integritet på et så vigtigt område som trivsel og trygge rammer", siger Kim Højgaard Ravn, der er direktør i Anti Doping Danmark.

Ordningen blev vedtaget som en reaktion på blandt andet svømmesagen og en stribe andre sager om mistrivsel og mobning blandt de danske eliteatleter. Også i den kulturpolitiske redegørelse fra maj blev der zoomet ind på problemerne med atleternes velvære og træningsmiljø.

"I de senere år har netop større sager om træneres krænkende adfærd over for eliteatleter i flere idrætsgrene set dagens lys, og trivselsundersøgelser blandt atleter har desuden vist, at der også er udfordringer med grænseoverskridende adfærd atleterne imellem," lød det i skrivelsen.

Derfor har det også medført kritik, at ordningen har været så længe undervejs.

"Jeg tænker, at det er godt, at det ikke er Team Danmarks administration, men eliteatleterne, der skal vinde medaljer til Danmark. For det her er simpelthen langsomt," sagde formand for Transparency International Danmark, Jesper Olsen, til dr.dk i marts.

Team Danmarks direktør Peter Fabrin forsvarede sig dengang med, at ordningen både skulle godkendes af Kulturministeriet samt bestyrelserne i Anti Doping Danmark og Team Danmark.

"Vi har måske undervurderet hele beslutningsprocessen og kompleksiteten af en løsning, alle kan se sig selv i," lød det.

Det vil ofte være unge mennesker, som har rigtig meget på spil, når de kontakter os. Derfor er det utrolig vigtigt, at vi passer godt på dem.

Kim Højgaard Ravn
Direktør, Anti Doping Danmark

Team Danmarks opgave at sanktionere
Anti Doping Danmark-direktør Kim Højgaard Ravn understreger også, at hans organisation ikke har siddet på hænderne.

"Siden Team Danmark for et års tid siden på input fra blandt andre atleterne spurgte, om vi i Anti Doping Danmark ville løfte opgaven, har der været en proces med at komme fra lovtekst til at beskrive funktionens rammer, virke og rækkevidde og få aftaler, procedurer, tekniske løsninger, osv. på plads, så atleterne har et trygt rum at dele deres oplevelser i”, siger han til Altinget.

Kim Højgaard Ravn fastslår, at det har været vigtigt at finde en model, der sikrer tryghed for de atleter, som får brug for ordningen.

"Vi kommer ikke til at foretage os nogle skridt, som kan kompromittere det fortrolige rum, whistlebloweren træder ind i. Det vil ofte være unge mennesker, som har rigtig meget på spil, når de kontakter os. Derfor er det utrolig vigtigt, at vi passer godt på dem," siger han.

Han vurderer samtidig, at Anti Doping Danmarks dybe erfaring med idrættens regler og indsigt i elitesport bliver en stor fordel, når de skal granske vidnesbyrd og tip fra whistleblowere. Men det bliver ikke Anti Doping Danmarks opgave at beslutte, om deres efterforskning får konsekvenser.

"Når vi er færdige med vores undersøgelser og har oplyst sagen, afleverer vi en redegørelse til bestyrelsen i Team Danmark. Så er det op til dem at vurdere, om der efterfølgende skal foretages sanktioner eller tages andre nogle skridt," siger Kim Højgaard Ravn.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kim Højgaard Ravn

Administrerende direktør, Anti Doping Danmark
cand.scient.pol (Københavns Uni. 2011), bachelor/diplomuddannelse, Management and Leadership (Danmarks Tekniske Uni. 2020)

0:000:00