Branchefolk: Sænk renten ved grønne investeringer

INVESTERING: Fem ud af syv brancheorganisationer mener, at den danske diskonteringsrente er en hæmsko for udbygningen af den vedvarende energi. Men Dansk Energi ser ingen trussel og peger på, at de politiske målsætninger vil sikre udbygningen.
Dele af energibranchen frygter for de grønne investeringer, hvis diskonteringsrenten ikke sænkes.
Dele af energibranchen frygter for de grønne investeringer, hvis diskonteringsrenten ikke sænkes. Foto: Colourbox.dk
Hjalte T. H. Kragesteen

Vores holdning er, at renten skal ned til omkring tre procent. For en højere rente favoriserer de ikke så investeringstunge projekter. Ved solceller er der netop høje investeringsudgifter, men driftsudgifterne er meget lave, og det tager en for høj rentesats ikke højde for.

Signe Antvorskov Krag
Bestyrelsesformand, Dansk Solcelleforening
Fakta

Diskonteringsrenten

Diskonteringsrenten er den rente, der lægges til grund, når man beregner konsekvenser af en investering for det danske samfund. En høj diskonteringsrente får langsigtede investeringer til at se mindre gunstige ud end en lav rente.

I Danmark er diskonteringsrenten seks procent, men i praksis har Finansministeret anbefalet, at man bruger fem procent.

Danmark ligger højt

Danmark: 6 % (5 i praksis)
Norge: 4 %
Sverige: 4 %
Frankrig: 4 %
Tyskland: 2,2 %
Storbritanien: 3,5 %
EU-kommissionen: 3,5 %
De Økonomiske Vismænd: 3 %


Kilde: Concito
Fakta
  Dem har Altinget talt med:
  • DI Energibranchen
  • Danmarks Vindmølleforening
  • Vindmølleindustrien
  • Dansk Solcelleforening
  • Dansk Solvarme Forening
  • Dansk Fjernvarme
  • Dansk Energi

Det er nødvendigt med en sænkning af den danske diskonteringsrente, hvis man skal sikre de nødvendige klimainvesteringer. Det mener størstedelen af de repræsentanter for den danske energibranche, som Altinget har talt med. Og det er selv efter sænkningen fra seks til fem procent, som allerede er sket i praksis.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) sagde ellers fra Folketingets talerstol den 4. marts, at diskonteringsrenten ikke har indflydelse på udbygningen af vedvarende energi. Ministeren - der ikke ønsker at ændre rentesatsen - mener, at udbygningen sikres via de målsætninger, som politikerne sætter.

Bred utilfredshed
Men det passer ikke, lyder det bredt i branchen, der gerne ser en hurtig ændring. Danmarks Vindmølleforening er ikke i tvivl om, at vigtige projekter ikke sættes i søen på grund af den høje diskonteringsrente.

0:000:00