Debat

Byggefirma: Stop alt nybyggeri, indtil vi kan bygge bæredygtigt

Nye byggerier i København er et rædselskabinet af stål og beton, som belaster klimaet. Hvis vi vil nedsætte CO2-udledningen, må vi stoppe nybyggeri, gøre CO2-udledning ulovligt og bruge biobaserede materialer, skriver Balder Johansen, daglig leder i byggevirksomheden Logik & Co.

Byggeriet er en stor belastning for klimaet. Behøver vi fortsætte dette vanvid, når vi nu ved bedre? spørger Balder Johansen. 
Byggeriet er en stor belastning for klimaet. Behøver vi fortsætte dette vanvid, når vi nu ved bedre? spørger Balder Johansen. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Den nye rapport fra FNs klimapanel viser, at klimaet er under hastig forandring. Det er desværre kendte nyheder, der bekræfter vores livsstils forandrende og ødelæggende påvirkning på kloden. Byggeriet står for næsten 40 procent af den globale CO2-udledning. Det kan ikke blive ved.

Det kan og skal vi lave om. I den mest radikale form kunne man stoppe alt nybyggeri, indtil vi kan bygge reelt bæredygtigt. Man kunne gøre CO2 udledning ulovlig eller kræve CO2-neutralitet i byggeriet. Set i forhold til klimaets tilstand burde det ikke være urealistiske scenarier.

Et rædselskabinet af stål og beton
Når man ser ud over København, strækker byggekranerne sig mod himlen, fra Østerbro til Sydhavnen. Et tydeligt tegn på, at byggeriet buldrer derudaf. Det er godt for beskæftigelsen og vækstøkonomien, men skidt for miljøet og klimaet.

Når man ser på byggerierne, som skyder op, er det et rædselskabinet af stål og beton, der må skræmme Københavnerne i dets forældede udtryk og klimabelastning.

Har vi så travlt med at skaffe boliger til Københavnere, at vi ødelægger byen og naturen omkring os? Skal vi bygge i den bynære natur? 

Balder Johansen
Daglig leder, Logik & Co.

Ikke nok med at byggerierne under den arkitektoniske skal er bygget op af betonelementer, men de fastlåser byrummet de næste 30-50 år.

Denne kortsigtede måde at tænke på bliver et skrækeksempel i fremtiden. Det kommer til at stå som et symbol for tiden, før vi forandrede byggeriet til det reelt bæredygtige. Behøver vi fortsætte dette vanvid, når vi nu ved bedre?

Har vi så travlt med at skaffe boliger til Københavnere, at vi ødelægger byen og naturen omkring os? Skal vi bygge i den bynære natur? Giver det mening at bygge en kunstig ø med et massivt miljø-og klimaaftryk for at imødegå konsekvenserne af den globale opvarmning? Det er ikke rationel ’problemløsning’. Det er enten uprofessionelt eller spekulativt.

Københavnerne vil bæredygtighed
Måske er det tid til omtanke og reflektion om, hvad vi vil med byen, og hvordan vi bruger jordens ressourcer. Man kunne starte med at afklare, hvem vi bygger for?

Det er de nuværende og kommende Københavnere. Den store majoritet er miljø-og klimabevidste borgere og, det vi tilbyder dem, er en by med et stort negativt miljø-og klimaaftryk.

Vi har intet imod beton. Det er et materiale, som skal bruges de rigtige steder, på den rigtige måde. Ligesom plast, aluminium, stål og mineraluld. Men det skal ikke bruges som standardløsning, fordi vi mangler indsigt, ambitioner og visioner. Og vi skal ikke rive ned for at bygge op, uden blik for genanvendelse og ombygning.

Vi skal derimod bygge smart og for brugeren, som gerne vil det bæredygtige byggeri.

Det er et materiale, som skal bruges de rigtige steder, på den rigtige måde. Ligesom plast, aluminium, stål og mineraluld. Men det skal ikke bruges som standardløsning, fordi vi mangler indsigt, ambitioner og visioner.

Balder Johansen

Hvordan gør vi det?

Det betyder, vi skal bruge de miljømæssige og klimatiske bedste materialer og metoder og sikre minimering i ressourceforbruget. Vi skal genanvende, når vi kan og bygge til fleksibel anvendelse, for eksempel lejligheder der kan forandres i størrelse og funktion efter den demografiske udvikling.

Biobaserede materialer
Det lyder godt, men sker ikke af sig selv, på trods af alle de gode intentioner og målsætninger blandt projektejere og udviklere – det ser i hvert fald ikke sådan ud i København i dag.

Måden, vi bygger på, må ændres. Vi skal sikre fortrinsret for de bæredygtige produkter, biobaserede materialer og løsninger og stille krav om, at de anvendes, når det er muligt.

Hvordan gør vi det? Vi kan starte med at ændre i bygningsreglementet, så fokus flyttes fra energireducering i drift til opførelsen. Projektejerne kan indskrive det som et krav i deres udbud.

Og vi kan ændre planloven, sådan at kommunerne kan bruge lokalplanerne til at fremme bæredygtighed i byggeriet. Vi kan dimensionere korrekt, så vi ikke overforbruger ressourcer, og anvende bygningsmassen til at lagre CO2 gennem biobaserede materialer.

Der er sikkert andre og bedre forslag. Det er sådan set bare at komme i gang.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00