Dagbog fra embedsmand: USA gør klogt i at tippe det rationelle økonomiske valg over mod grønne alternativer

Hvert år samler det amerikanske udenrigsministerium tusindvis af internationale fagpersoner med øje for vidensdeling og samarbejde. I år var temaet klimakrisen, og danske Christoffer Østergaard var med på rundrejsen i USA, som tog ham fra bæredygtige Burlington til klimaudfordret Californien. 

Det internationale besøgsprogram i USA bød på talrige af møder med politiske aktører, virksomhedsbesøg og vidensdeling. Oplevelser og information, som Christoffer Østergaard tager med hjem til det udenrigspolitiske arbejde på Asiatisk Plads i København.
Det internationale besøgsprogram i USA bød på talrige af møder med politiske aktører, virksomhedsbesøg og vidensdeling. Oplevelser og information, som Christoffer Østergaard tager med hjem til det udenrigspolitiske arbejde på Asiatisk Plads i København.Foto: Christoffer Østergaard/Privat foto
Christoffer Østergaard


Washington D.C.

Jeg mærkede forventningens spænding, da jeg den 27. februar landede i Dulles lufthavn cirka 20 kilometer fra den amerikanske hovedstad, Washington D.C. Det var begyndelsen på 'International Visitor Leadership Program'. Et program fordelt over hele USA, der ville tage mig fra Vermont til Californien og til sidst Florida.

Senere samme aften mødte jeg den gruppe og vores tre guider, som jeg skulle tilbringe de næste tre uger sammen med. Fællesnævneren for gruppen var, at vi alle arbejder inden for miljømæssige eller klimamæssige problemstillinger – en bred skare bestående af alt fra klimaaktivister til embedsfolk.

Vores besøg kan opsummeres med det gennemgående buzzword i USA's bud på en grøn omstilling: Inflation Reduction Act (IRA)

Christoffer Østergaard
Økonomi- og bæredygtighedsspecialist, Udenrigsministeriet

Altinget logoKlima
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget klima kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00