Debat

DLG og L&F til statsministeren i USA: Landet mod vest er et meget stort landbrugsland. Det skal vi udnytte fra dansk side

Eksporten af vores danske løsninger indenfor bio- og fødevareklyngen er afgørende for at gøre en reel forskel for klimaet. Det bør en dansk eksportdelegation ledet af statsministeren have for hovedet, når den gæster Washington i denne uge, skriver Kristian Hundebøll og Flemming Nør-Pedersen.
 

Danske bioløsninger til foder kan mindske klimaaftrykket fra den animalske produktion i USA markant. Det eksportpotentiale skal statsministeren huske, når hun i denne uge rejser til USA, skriver Kristian Hundebøll og Flemming Nør-Pedersen.
Danske bioløsninger til foder kan mindske klimaaftrykket fra den animalske produktion i USA markant. Det eksportpotentiale skal statsministeren huske, når hun i denne uge rejser til USA, skriver Kristian Hundebøll og Flemming Nør-Pedersen.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Kristian Hundebøll
Flemming Nør-Pedersen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Verden skriger på proteiner, der er produceret med et lavt klimaaftryk. Alene i USA blev der i 2020 investeret over 20 milliarder kroner i nye produktionsformer, der skal gøre fødevareproduktionen mere klimavenlig.

Men selvom alting tit er større i USA, så kan Danmark og den danske bio- og fødevareklynge sagtens hamle op med amerikanerne. Det skal vi sætte en tyk streg under, når vi som del af en dansk delegation med statsminister Mette Frederiksen i spidsen gæster Washington DC i denne uge. 

Danske bioløsninger er efterspurgte

Amerikanerne efterspørger vores løsninger. Danske bioløsninger til eksempelvis foder kan mindske klimaaftrykket fra den animalske produktion i USA markant.

Vores klimaløsninger skal eksporteres, hvis vi for alvor vil gøre en forskel for det globale klima.

Flemming Nør-Pedersen, Kristian Hundebøll
Hhv. direktør, L&F, koncernchef, DLG Group

Landet mod vest er både et meget stort landbrugsland med en omfattende animalsk produktion, og et land, der er karakteriseret ved høj innovationskraft. Det skal vi udnytte fra dansk side. 

Alternative biologiske løsninger har et kæmpe potentiale til at kunne reducere de globale klimaudledninger med anslået fire milliarder tons CO2 allerede i 2030. Det svarer til 80 gange Danmarks årlige udledninger. Derfor er biologiske løsninger det guldæg, vi har brug for i klimaomstillingen. 

I Danmark udvikler vi kartoffelproteiner, der er af høj kvalitet og med et lavt klimaaftryk.

Vi arbejder med valleproteiner – alternative proteiner fra blandt andet det marine område – og udvikler helt nye fermenteringsløsninger. Og vi udvikler græsprotein med en stærk miljø- og klimaprofil. Alt sammen sker det for at kunne producere fødevarer med et lavere klimaaftryk.

Eksport af danske løsninger er centralt for vores klimaindsats

Når statsministeren rejser til USA, har hun derfor en fantastisk historie med i bagagen.

Læs også

Hun kan fortælle om den danske ingredienssektor, som alene skaber godt og vel 10.000 danske arbejdspladser og har en samlet omsætning på 50 milliarder kroner. Heraf udgør eksporten cirka 32 milliarder kroner.

Hun kan også understrege, at potentialet er større endnu. For intet tyder på, at lysten til at investere i grønne løsninger er blevet mindre. Faktisk er behovet for nye og grønnere proteinkilder næsten umætteligt.  
 
De vækstmuligheder og den eksport skal danske virksomheder kunne bidrage til. Besøget i USA er en del af den eksportindsats, som Landbrug & Fødevarer allerede har igangsat med etableringen af den globale klimataskforce.

Den sikrer, at vi får mulighed for at løfte den grønne eksport til USA i overensstemmelse med ambitionerne i regeringens eksporthandlingsplan.

Det sker i direkte opfølgning på Kongressens vedtagelse af en storstilet grøn aftale, der tilfører mange milliarder dollars til en grøn omstilling af amerikansk landbrugs- og fødevareproduktion over de kommende år. 

I Danmark har vi en stærk bio- og fødevareklynge og stor innovationskraft, og vi har forskningsmiljøer i absolut verdensklasse. Alt det skal vi udnytte, når den danske delegation sætter benene på amerikansk jord. For vores klimaløsninger skal eksporteres, hvis vi for alvor vil gøre en forskel for det globale klima.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Flemming Nør-Pedersen

Direktør, Landbrug & Fødevarer, medlem, 2030-panelet, bestyrelsesformand, Fødevarebanken
civilingeniør, hd (CBS 1994)

Kristian Hundebøll

Koncernchef, Dansk Landbrugs Grovvareselskab
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1994)

0:000:00