Debat

DN, Plastic Change og Rådet for Grøn Omstilling: EU's industrilobby har alt for meget indflydelse på den grønne lovgivning

Vi har ingen tid at spilde, men fornuftige grønne tiltag bliver fortsat stoppet eller udsat af EU's industrilobby. Lovgivning skal baseres på videnskab og ikke på dygtige lobbyisters økonomiske særinteresser, skriver Danmarks Naturfredningsforening, Plastic Change og Rådet for Grøn Omstilling. 

Bildæk-granulat i kunstgræsbaner er en af de lovgivninger, som EUs industrilobby trods alt ikke fik afværget, men alligevel sørget for en udfasningsperiode på otte år, skriver Mette Randlev, Malene Mortensen & Lone Mikkelsen. 
Bildæk-granulat i kunstgræsbaner er en af de lovgivninger, som EUs industrilobby trods alt ikke fik afværget, men alligevel sørget for en udfasningsperiode på otte år, skriver Mette Randlev, Malene Mortensen & Lone Mikkelsen. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Mette Hoffgaard Ranfelt
Malene Høj Mortensen
Lone Hjorth Mikkelsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

FN’s Klimapanel understreger det igen og igen. Vi har ingen tid at spilde!

Vores miljø, natur og biodiversitet er presset, og vi er langt fra at bremse de skadelige klimaforandringer.

Industriens massive pres tillader dem at fortsætte med at producere enorme mængder engangsemballage.

Mette Ranfeldt, Malene Mortensen & Lone Mikkelsen

Der er alvorligt brug for politisk handling, hvis vi skal rette op. Alligevel lykkes det gang på gang EU's industri-lobby at udvande og forsinke ambitiøs klima- og miljølovgivning.

Senest har industriens pres bevirket, at ambitionsniveauet i EU’s kommende emballageforordning er blevet svækket markant.

I den lækkede version af forordningen var der målsætninger om, at andelen af takeaway-drikkevarer-emballager, der kan vaskes og bruges mange gange, skulle være på 30 procent i 2030 stigende til 95 procent i 2040.

Hvis genbrugssystemer skrues ordentligt sammen, er der ingen tvivl om, at de både sparer ressourcer, vand og CO2 samt skåner naturen for store mængder affald.

Et faktum, som i øvrigt bakkes op af både Dansk Industri og Plastindustrien herhjemme. Derfor er ambitiøse målsætninger på området helt afgørende for udvikling af markedet.

Industrienlobbyen får for meget indflydelse

Alligevel lykkedes det EU's industrilobby at udvande målsætningerne i den endelige udgave af Kommissionens forslag, så målene nu lyder på 20 procent i 2030 stigende til 80 procent i 2040.

Industriens massive pres skal tillade dem at fortsætte med at producere enorme mængder engangsemballage.

Emballager, som i stor stil ender i vores natur og havmiljø. Cirka halvdelen af al menneskeskabt affald i verdenshavene er engangsplastemballage fra takeawaymad og -drikke.

Læs også

Presset har nu fået Europa-Parlamentets rapporteur på lovgivningen til at anbefale, at man helt tager målsætningerne ud. Det begrundes med, at de miljømæssige fordele ved genbrug af takeaway-emballage er for usikre.

Det er lodret forkert, og der fremlægges da heller ikke et seriøst videnskabeligt belæg for den påstand.

Der henvises blot til et udsagn fra sammenslutningen af drikkevareproducenter i EU (UNESDA), som blandt andet har medlemmer som Coca-Cola og Nestlé, mens kildeangivelse på deres udsagn glimrer ved sit fravær.

På samme måde så vi for nyligt blandt andet kosmetik-lobbyen fuldstændig forhale lovgivningen om bevidst tilsat mikroplast, da de fik årelange overgangsperioder på op til 12 år til at fjerne mikroplastik fra make-up, læbe- og negleprodukter.

Videnskab frem for særinteresser

I forbindelse med samme lovgivningskompleks argumenterede både dæk- og genanvendelsesbranchen og vores egen miljøminister for, at det er fuldt forsvarligt fortsat at tillade bildæk-granulat med skadelige kemikalier på kunstgræsbaner, blot der opsættes en række afværgeforanstaltninger.

Lovgivning skal baseres på videnskab og ikke på dygtige lobbyisters økonomiske særinteresser! 

Mette Ranfeldt, Malene Mortensen & Lone Mikkelsen

Et synspunkt primært baseret på et enkelt studie fra Silkeborg, som ikke engang er videnskabeligt valideret endnu, og stik imod hvad EU's videnskabelige risikovurderingskomité, RAC, har vurderet.

Heldigvis var der ikke opbakning fra de andre medlemslande i EU til at bevare bildæk-granulat i kunstgræsbaner, men det lykkedes branchen at få forlænget en i forvejen lang udfasningsperiode, så den er på hele otte år.

Så kære politikere, kan vi ikke blive enige om, at lovgivning skal baseres på videnskab og ikke på dygtige lobbyisters økonomiske særinteresser!

Der er vitterligt ingen tid at spilde i forhold til de enorme klima-, natur- og miljøudfordringer, som vi står overfor. Der er et solidt videnskabeligt belæg for, at de kalder på en ambitiøs politisk indsats nu og her – ikke om otte, ti eller 12 år!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Hoffgaard Ranfelt

Miljøpolitisk chefrådgiver, Danmarks Naturfredningsforening
cand.scient.pol.

Malene Høj Mortensen

Politisk chef, Plastic Change
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2013)

Lone Hjorth Mikkelsen

Seniorrådgiver for kemikalier og cirkulær økonomi, Rådet for Grøn Omstilling (tidl. Det Økologiske Råd)
ph.d., cand.scient. (Københavns Uni. 2011)

0:000:00