Ellemann vil indføre grønne lokalplaner

PLANLÆGNING: Det skal være nemmere for kommunerne at stille miljø- og klimakrav i lokalplanerne. Det foreslår miljøminister Karen Ellemann (V). Forslaget bakkes op af både KL, DF og Konservative.
Foto: colourbox
Anders Jerking

Det er helt sikkert noget, som kommunerne efterspørger. Kommunerne ønsker at lave flere tiltag, som de ikke kan på grund af loven.

Ellen Højgaard Jensen
Direktør, Dansk Byplanlaboratorium
Kommunerne skal have mulighed for at lave grønnere lokalplaner. Det foreslår miljøminister Karen Ellemann nu.

"I dag har kommunerne ikke mulighed for at stille krav i lokalplanerne, som alene er begrundet af miljø- eller klimahensyn. Den mulighed vil jeg gerne skabe, for kommunernes lokalplaner kan med fordel blive grønnere," siger miljøministeren til Altinget.

I lokalplanerne kan kommunerne stille en række krav, som er begrundet i en planmæssig eller økonomisk vurdering. Ofte er kravene æstetisk begrundede. I dag kan en kommune således stille krav om grønne tage, hvis det er æstetisk begrundet, men ikke hvis det er begrundet i ønske om at tilpasse sig et klima med mere regn. Det vil miljøministeren lave om på.

"Hvis en bydel er optaget af klima- og miljøspørgsmål, skal der være mulighed for at stille krav i lokalplanen om grønne tage; separate spildevandssystemer, så man ikke leder regnvand ned i kloakkerne; at man vil arbejde med særlige materialer, når man bygger nyt; eller at man vil gøre noget specielt for affaldshåndteringen," forklarer Karen Ellemann.

0:000:00