EU-Kommissionen: Her skal Danmark skrue op for det grønne

HENSTILLING: Der skal mere kød på de danske planer for den grønne omstilling, mener EU-Kommissionen, der i ny karakterbog af den grønne indsats giver ti henstillinger til Danmark. Få overblikket her.

Smilene var brede, da regeringen med Lars Løkke Rasmussen tilbage i oktober fremlagde sit klimaudspil med, hvordan Danmark skal leve op til EU's klimamål. EU-Kommissionen ser dog en række huller i de danske planer.
Smilene var brede, da regeringen med Lars Løkke Rasmussen tilbage i oktober fremlagde sit klimaudspil med, hvordan Danmark skal leve op til EU's klimamål. EU-Kommissionen ser dog en række huller i de danske planer.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Danmarks køreplan til at nå EU's klimamål i 2030 halter flere steder.

Sådan lyder dommen fra EU-Kommissionen, der for første gang har givet karakter til medlemslandenes planer mod klimaforandringer.

"Medlemsstaterne har på relativt kort tid udarbejdet imponerende udkast, men intet udkast er perfekt. De endelige planer skal forelægges inden udgangen af året, og vores henstillinger peger på de områder, hvor der skal gøres mere," lød det tirsdag fra næstformand for energiunionen, Maros Sefcovic.

Dokumentation

Baggrund

Medlemsstaterne skal i henhold til den nye forordning om forvaltning af energiunionen og klimaindsatsen (der er en del af pakken om ren energi til alle europæere), som trådte i kraft den 24. december 2018, udarbejde en tiårig integreret national energi- og klimaplan for perioden 2021-2030.

Medlemsstaterne skulle forelægge deres udkast til integrerede nationale energi- og klimaplaner inden udgangen af 2018, hvorefter planerne skulle underkastes Kommissionens tilbundsgående evaluering. Ifølge forordningen kan Kommissionen, hvis udkastene til integrerede nationale energi- og klimaplaner – enkeltvis og/eller som helhed – ikke bidrager tilstrækkeligt til energiunionens målsætninger, inden udgangen af juni 2019 fremsætte henstillinger til medlemsstaterne med henblik på at ændre udkastene.

De endelige integrerede nationale energi- og klimaplaner for 2021-2030 skal forelægges af medlemsstaterne inden udgangen af 2019.

Kilde: EU-Kommissionen


Altinget logoKlima
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget klima kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00