Førende klimaforskere i opråb: Vigtige danske målinger af drivhusgasser risikerer at stoppe til nytår

Danmarks systematiske målinger af drivhusgasser i luften stopper ved årsskiftet, hvis staten ikke finder bevilling til driften af det danske ICOS-samarbejde. Det vækker kritik fra klimaforskere, mens politikere vil have den fungerende klimaminister på banen.

På syvogtyvende år måler denne målestation CO2-optaget i en bøgeskov ved Sorø. Det er den tredje ældste i verden. 
På syvogtyvende år måler denne målestation CO2-optaget i en bøgeskov ved Sorø. Det er den tredje ældste i verden. Foto: Kim Pilegaard/DTU
Julie Schønning

Kort efter landets toppolitikere lovede større klimaambitioner i valgkampen, står Danmark nu til at træde ud af et internationalt klimasamarbejde om 28 dage.

De danske politikere har nemlig ikke prioriteret penge til at drive de fem danske målestationer, som året rundt sender data om drivhusgasser i luften til klimaforskere i hele verden. 

Det er jo fuldstændig håbløst, hvis vi stopper de målinger, vi har så voldsomt behov for, for at se hvordan klimaforandringerne udvikler sig og for at se, hvordan vi kan optage CO2.

Mai Villadsen (EL), Politisk ordfører

Og det får nu danske klimaforskere på barrikaderne. De frygter, at et vigtigt internationalt samarbejde og dansk klimadata går tabt.

Altinget logoKlima
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget klima kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00