Debat

Forskere, Concito og erhverv: Ny aftale om udfasning af naturgasfyr er godt nyt for klimaet

Ny politisk aftale sætter turbo på udfasningen af naturgasfyr i Danmark. Det sikrer, at vi får mere grøn varme. For at vi kommer bedst i mål kræver det dog en aktiv statslig og kommunal energiplanlægning, og at vi sikrer økonomisk sidestilling af de grønne alternativer, fjernvarme og varmepumper, skriver seks energiaktører.

Nu mangler vi konkrete, helhedstænkende planer for fjernvarmen, så vi kan følge målet til dørs, skriver en række energiaktører.
Nu mangler vi konkrete, helhedstænkende planer for fjernvarmen, så vi kan følge målet til dørs, skriver en række energiaktører.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det vigtigste klimaelement i den nye politiske aftale er, at den anerkender behovet for at sætte tempo på at udfase naturgasfyr.

Det betyder, at cirka 400.000 boliger på ret kort sigt skal have en ny opvarmningsform. Heldigvis har vi i Danmark allerede fundamentet og løsningerne til hurtigt at kunne skifte til en billigere, fossilfri varmeforsyning ved at opgradere og udrulle fjernvarmen, samtidig med at vi installerer eldrevne varmepumper.

Afsendere
  • Henrik Lund, professor ved Aalborg Universitet
  • Brian Vad Mathiesen, professor ved Aalborg Universitet
  • Christian Ibsen, direktør i Concito
  • Carsten Østergård Pedersen, Head of District Energy i Grundfos
  • Lars Tveen, koncerndirektør for Danfoss’ regioner
  • Samir Abboud, administrerende direktør i Innargi

Det er godt for klimaet.

Faktisk viser beregninger fra Grøn Energi, at hele 44 procent af de nødvendige CO2-reduktioner for at nå klimamålet i 2030 kan opnås med fjernvarme, hvis man bygger videre på de løsninger, vi kender i dag.

Med andre ord kan vi hurtigt nedbringe en betragtelig del af Danmarks CO2-udledninger ved at intensivere indsatsen med grøn varme og samtidig sikre stabile, billige varmepriser til danskerne.

Fjernvarmeinvesteringer kan omstille varmesektoren

I oktober udgav Aalborg Universitet rapporten Varmeplan Danmark, som beskriver, hvordan varmesektoren bliver grøn på en energi- og omkostningseffektiv måde frem mod 2030. Konklusionen er klar: Ved at investere yderligere i fjernvarme, kan varmesektoren omstilles både hurtigt og samfundsøkonomisk.

Fjernvarmen sikrer nemlig, at vi kan bruge vores ressourcer mest effektivt ved eksempelvis at opskalere brugen af store varmepumper, udnytte den konstante varme, der stråler ud fra jordens kerne (geotermi), samt overskudsvarmen fra industrier, datacentre og Power-to-X-anlæg, der ellers ville gå til spilde.

Ved at investere yderligere i fjernvarme, kan varmesektoren omstilles både hurtigt og samfundsøkonomisk

Samir Abboud, Christian Ibsen, m.fl.
Se afsendere i faktaboks

Det vil betyde, at vi kan få en langt mere fleksibel varmeforsyning og skifte mellem grønne energikilder alt efter hvilken, der er billigst.

I Varmeplan Danmark er det analyseret, hvor det er geografisk muligt og samfundsøkonomisk mest fornuftigt at udvide med fjernvarme samt gøre brug af overskudsvarme og geotermi, så der kan spares på både fossile brændsler og biomasse. Analyserne er offentliggjort som et kort over Danmark, der anviser potentialerne, så kommunerne og staten frit kan gøre brug af dem.

For at vi kommer bedst i mål, kræver det dog en aktiv statslig og kommunal energiplanlægning, og at vi sikrer økonomisk sidestilling af de grønne alternativer, fjernvarme og varmepumper.

Politikerne skal give klar besked

I områder uden fjernvarme ved borgerne ikke, om der i fremtiden bliver mulighed for at få fjernvarme i deres radiator. Derfor er der behov for en klar politisk melding, så de ved, om der skal investeres i individuelle varmeenheder eller om fjernvarmen er lige om hjørnet.

Et andet aspekt er at vælge en teknologi og sikre en placering af de mange nye datacentre og Power-to-X-anlæg, så vi optimerer mulighederne for at udnytte overskudsvarmen herfra i stedet for at lade den gå til spilde. Det tydeliggør samlet et klart behov for en tydelig og ambitiøs energiplanlægning med fokus på energibesparelser i bygninger og industri, lavtemperatur fjernvarme samt zoner for fjernvarme og for placering af nye anlæg, der kan levere fjernvarme.

Hvis man vil levere på kommunalvalgets klimaløfter, er det altså oplagt, at de nye kommunalbestyrelser påbegynder arbejdet med at energiplanlægge, så vi på bedste vis kan udnytte de lokale muligheder for grøn varme.

Læs også

Vi mangler gode, konkrete fjernvarmeplaner

For at fjernvarmen er en fornuftig løsning, kræver det, at en stor del af borgerne er koblet til nettet i tætbebyggede områder og byer – ellers kan det ikke betale sig.

Derfor er der behov for en klar politisk melding, så borgerne ved, om der skal investeres i individuelle varmeenheder eller om fjernvarmen er lige om hjørnet

Samir Abboud, Christian Ibsen, m.fl.
Se afsendere i faktaboks

Derfor er det kritisk vigtigt, at der for borgerne er økonomisk balance mellem valget af fjernvarme og individuelle løsninger, som eksempelvis varmepumper, så de mest effektive løsninger vælges de rigtige steder i landet. Ellers risikerer vi, at for mange vælger individuelle varmepumper i områder, der ellers er oplagt at udlægge til fjernvarme.

I takt med at vi med energiplanlægningen udpeger områder, der skal omlægges fra naturgas og oliekedler til fjernvarme, skal vi sikre os, at barrierer for fjernvarme fjernes. I dag er der store forhindringer i bygningsreglementet for, at nye bygninger forsynes med fjernvarme, og der er behov for justering af bygningsreglementet, så varmepumper og fjernvarme sidestilles, og der stilles samme energikrav til bygninger uafhængigt af opvarmningsform.

Politikerne har ind til videre gjort et godt stykke arbejde med at sætte ambitiøse klimamålsætninger og er godt i gang med reguleringen, som vi for eksempel så med afgiftsfritagelsen af overskudsvarme i efteråret og den nye prisregulering for geotermi. Nu mangler vi blot de konkrete, helhedstænkende planer for fjernvarmen, så vi kan følge målet til dørs.

Det er selvfølgelig afgørende, at der udvikles nye vedvarende energisystemer, men det skal ske i samspil med, at vi udnytter de energieffektive fjernvarmeløsninger, vi allerede har. Løsninger, som også vil kunne eksporteres til mange andre lande, hvis vi i Danmark viser vejen frem.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Lund

Professor i energiplanlægning, Institut for Planlægning, Aalborg Uni.
cand.polyt. (Aalborg Uni. 1985), ph.d. (Aalborg Uni. 1990) , dr.techn. (2009)

Brian Vad Mathiesen

Professor, Institut for planlægning, Aalborg Uni., København
cand.polyt. (Aalborg Uni. 2003), ph.d. i energiplanlægning (Aalborg Uni. 2008)

Christian Peter Ibsen

Direktør, Concito
cand.polit. i miljøøkonomi (Københavns Uni. 1998)

0:000:00