Green Power Denmark: Åben dør-ordningen er kastet ud i et totalt kaos. Regeringen må på banen
De virksomheder, der har budt ind med åben dør-projekter, er villige til at tage den fulde økonomiske risiko og kaste sig ud i projekterne uden udgifter for staten. Men erhvervslivet ved ikke, hvad regeringen vil, og vi risikerer, at aktører, som er med til at drive den grønne omstilling, trækker sig, skriver Kristian Jensen.
Kristian Jensen
Direktør, Green Power Denmark, fhv. udenrigsminister, MF og næstformand for VenstreDet er ikke kun den grønne omstilling, der har fingrene i klemme, efter regeringen har smækket døren i og sat alle havvindmølleparker under den såkaldte åben-dør-ordning i bero. Også lokal vækst og jobskabelse får rap over nallerne.
For med den danske tradition for havvind og den uvurderlige opbakning, der plejer at være fra politisk side, ser vi nu ind i en ny æra, hvor havvind er mere end blot en business case og strømforsyning. Når vindmøllerne snurrer, får det også hjulene i gang i lokalsamfundene og samfundsøkonomien.
Havvind er en af vor tids største motorer for jobvækst.
Havvindmøller giver lokal vækst
Ifølge KPMG bidrager én gigawatt havvind - kombineret med en gigawatt ’Power-to-X’ med 3.800 årsværk i konstruktionsfasen, 30 milliarder kroner i samfundsmæssige gevinster og ti milliarder kroner i skatteindtægter til staten. Og det er blot én gigawatt. Det skal vi så kan skalere til de mange gigawatt, der nu skrinlægges.
En stor del af de arbejdspladser kommer lokalsamfundene til gavn. For det er lokalt, at strømmen fra havvindmøllerne føres i land. Det er her havvindmølleparkerne har hjemhavn, og det er her, at de Power-to-anlæg, der skal producere grønne brændstoffer til fly, skibe og lastbiler, får til huse.
Virksomhederne er villige til at tage den fulde økonomiske risiko og kaste sig ud i projekterne uden udgifter for staten.
Kristian Jensen
Adm. direktør, Green Power Denmark
Havvindudviklere efterspørger, at man fra politisk side stiller krav til gevinster for stat og samfund. Faktisk er de virksomheder, der har budt ind med åben dør-projekter, villige til at tage den fulde økonomiske risiko og kaste sig ud i projekterne uden udgifter for staten.
Derudover giver de et stort økonomisk bidrag til de kommuner, der er involveret i havvindmøllerparkerne. Oven i det bør bæredygtighed, biodiversitet og skattetransparens selvfølgelig være faste krav for havvind i Danmark. For vores havvindsressourcer tilhører os alle og skal komme os alle til gavn.
Det er ikke nok, at døren står på klem
Denne udstrakte hånd håber vi, vores politikere tager imod. Efter det totale stop for åben dør-ordningen, ser regeringen da også mere nuanceret på situationen, og 2 ud af 33 projekter de 33 projekter har netop fået lov til at gå videre. Det er godt – men ikke godt nok. Vi ønsker at få genåbnet ordningen.
Vi opfordrer regeringen til at komme på banen og skabe klarhed. Åben dør-ordningen er kastet ud i et totalt kaos. Erhvervslivet ved ikke, hvad regeringen vil, og vi risikerer, at projektudviklere og andre, som er med til at drive den grønne omstilling, trækker sig.
Åben-dør-ordningen er kastet ud i et totalt kaos.
Kristian Jensen
Adm. direktør, Green Power Denmark
Derfor er det afgørende, at der kommer en løsning hurtigst muligt. Vi bidrager gerne konstruktivt.
Med energibranchens ønske om at lade projekterne skabe værdi for samfundet, er her en helt åbenlys mulighed for at sikre en langsigtet løsning, som kommer befolkningen, forsyningssikkerheden, samfundet og klimaet til gode – og som på ny kan bringe Danmark i front i den grønne omstilling.