Grønne organisationer afviser klimagevinst ved liberalisering af affaldsforbrænding

Et nyt lovforslag skal sikre CO2-besparelser ved at omdanne affaldsforbrændingsanlæg til kommercielle selskaber i konkurrence med hinanden. Hverken Concito, Rådet for Grøn Omstilling eller Klimarådet tror dog på modellen, mens KL frygter milliardregning til kommunerne.

Regeringen vil sikre klimareduktioner ved at omdanne forbrændingsanlæg til kommercielle selskaber og konkurrenceudsætte affaldet til forbrænding. Men det kommer ikke til at virke, lyder det fra flere organisationer.<br>
Regeringen vil sikre klimareduktioner ved at omdanne forbrændingsanlæg til kommercielle selskaber og konkurrenceudsætte affaldet til forbrænding. Men det kommer ikke til at virke, lyder det fra flere organisationer.
Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Regeringens forslag til en liberalisering af affaldsforbrændingsanlæggene i Danmark er en dyr måde at gøre ingenting for klimaet.

Det er dommen fra de to grønne organisationer Concito og Rådet for Grøn Omstilling oven på, at regeringen i sidste uge sendte et udkast til et længe ventet lovforslag i høring, som følger op på aftalen om en ’Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi’ fra sommeren 2020.

Ifølge aftalen skal en reduktion af kapaciteten i de danske affaldsforbrændingsanlæg sikre en CO2-besparelser på 140.000 ton.

0:000:00