I en sen nattetime vandt udviklingslandene første armlægning på COP27. Men de rige lande fik en vigtig indrømmelse

EU og USA måtte give sig, da ulandene krævede, at man på årets klimatopmøde skal diskutere, hvordan man finder penge til at betale for de ødelæggelser, som klimaforandringerne påfører de fattige lande. Spørgsmålet er nu, hvilke løsninger der kommer på bordet.

Den pakistanske premierminister, Shehbaz Sharif, er taget til FN's klimatopmøde med et mål om at skaffe&nbsp;flere penge til de tab og skader, som landet lider oven på de omfattende oversvømmelser, der hærger landet som et resultat af klimaforandringerne.&nbsp;<br><br>
Den pakistanske premierminister, Shehbaz Sharif, er taget til FN's klimatopmøde med et mål om at skaffe flere penge til de tab og skader, som landet lider oven på de omfattende oversvømmelser, der hærger landet som et resultat af klimaforandringerne. 

Foto: Mohamed Abd El Ghany/Reuters/Ritzau Scanpix
Christina Houlind

Sent på natten mellem lørdag og søndag lykkedes det efter lange forhandlinger for udviklingslandene at få 'tab og skader' med som et punkt på dagsordenen for klimatopmødet, COP27.  

Det havde været ekstremt svært at løfte problemet i forhandlingerne, hvis ikke det kom på agendaen. Det er en meget vigtig forudsætning for, at de sårbare lande kan få penge til det.

Jens Mattias Clausen
Programchef i Concito

EU og USA har ellers notorisk har afvist at diskutere, hvem der skal betale for de tab og skader, som klimaforandringerne påfører de fattige lande.  

0:000:00