Anmeldelse af 
Ida Elmdal Thagesen

I ny klimabog har Dan Jørgensen spændt danske forfattere for en vogn

I ny antologi er klimaministeren lykkedes med at dreje fokus væk fra det politiske ansvar for i stedet at sætte spot på menneskeligt hykleri og teknologisk potentiale.

De manglende tre stjerner skyldes, at vi læsere ikke har en jordisk chance for at vide, i hvor høj grad det er lykkes Dan Jørgensen at spænde en række store danske forfattere for en vogn. 
De manglende tre stjerner skyldes, at vi læsere ikke har en jordisk chance for at vide, i hvor høj grad det er lykkes Dan Jørgensen at spænde en række store danske forfattere for en vogn. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Ida Elmdal Thagesen
Klimahistorier
Iben Mondrup, Adam Price, Kaspar Colling Nielsen, Eva Tind, Mathilde Walter Clark, Sofie Jama, Anders Morgenthaler, Anders Abildgaard
200, Politikens Forlag, udkom mandag den 29. august 2022

 

Ideen til den nye klimaantologi, 'Klimahistorier', opstod hos klimaminister Dan Jørgensen (S), som tænkte, at "et skønlitterært samarbejde for at udbrede klimaviden på nye måder" kan "bidrage til en mere interessant og kvalificeret folkelig debat".

Man får lyst til at fortælle socialdemokraten, at det vrimler med klimalitteratur. On top of mind, alene fra 2022: Anna Juuls 'Penge og Bacon', Nanna Storr-Hansens 'Bøgetid' og Villads Andersens 'København, udateret'.

Det nye er, at bidragsyderne er blevet bedt om at skrive noveller "baseret på fakta, som blandt andet Klimaministeriet har bidraget med".

Bidragsyderne er blevet bedt om at skrive noveller "baseret på fakta, som blandt andet Klimaministeriet har bidraget med"

Så ja, selvom mange er enige om, at en politisk vedtaget CO2-afgift er nøglen til den grønne omstilling, så har klimaministerens ønske – ifølge bogens efterskrift – blandt andet været at undersøge, "hvordan vi handler som mennesker," og "hvad udviklingen af ny teknologi betyder".

Klædt på af forvaltningen

Og det er da også meget interessant, hvad man kan få nogle af Danmarks største forfattere, herunder 'Borgen'-manuskriptforfatter Adam Price og klimaministerens tidligere taleskriver, Kaspar Colling Nielsen, til at skrive, efter at de i løbet af to undervisningsdage i ministeriet er "blevet klædt på" med klimafaglig viden.

Måske er det, netop fordi at antologiens ene bidragsyder, Mathilde Walter Clark, tager så tykt pis på den opgave, de er blevet stillet, at hendes fortælling er blevet så vellykket og hylende morsom. 

Clarks hovedperson er en embedsmand fra Energistyrelsen: "Jeg er ikke dummere end at jeg godt selv kan se når jeg bliver spændt for en vogn", tænker han, da hans chef, en Jonas Jensen, giver ham den opgave, at han "skal komme med nogle positive beskrivelser af en bæredygtig fremtid, så klimakampen (…) ikke kun drives af frygt". 

Og nå ja: "Selvom det er et politisk initiativ, siger Jonas Jensen, er taskforcen selvfølgelig uafhængig".

Læs også

Fokus på menneskeligt hykleri og teknologisk potentiale

Forfatterne er da heller ikke mere uafhængige af deres omgivelser, end at flere af teksterne afspejler Dan Jørgensens ønske om fokus på menneskelig handling og teknologisk udvikling. 

Nå, hvordan handler vi så som mennesker?

I ét bidrag møder vi Karin, der træder ud af et fly, for "selvom det er imod hendes principper at flyve, er hun netop fløjet fra København til Qatar". I en anden tekst er hovedpersonen i tvivl, om hans medlemskab af "Naturvogterne" er "foreneligt med søndagsudflugter til skraldeskrænten". Og i et tredje fremtidscenarie henvender fortællerstemmen sig direkte til os, fortidens mennesker, og siger, at vi er "små mennesker med små hverdagsliv, som ikke magtede at gøre det, I burde" og "de værste hyklere".

Og hvad er der af potentiale i den teknologiske udvikling?

Potentialet er stort i antologiens første tekst, hvor "ingen aktivist kan fatte i sit hoved", at "de to nye brintanlæg med en samlet kapacitet ti gange så stor som den, der findes andre steder på kloden (…) vil gøre det muligt at eksportere e-fuel til resten af verden".

I en anden tekst er elbiler blevet en stor eksportartikel for Danmark, og her er "man er nødt til at være rimelig og indrømme, at Danmark har tjent godt på den grønne teknologi". I en tredje kan alle let anskaffe sig "(…) en lille, komprimeret solcelle lavet af nanoteknologi (…)", som giver energi nok til, at alle kan leve godt.

Til gengæld er der knap så meget fokus på eksempelvis, "hvordan politikere handler," eller "hvad udviklingen af ny politik betyder"

Til gengæld er der knap så meget fokus på eksempelvis, "hvordan politikere handler," eller "hvad udviklingen af ny politik betyder".

Tvivlsomt at have klimaministeren som ideudvikler

Så er Dan Jørgensens idé om at "bruge fiktionens billeder og greb" til at "skubbe til læsernes tanker" egentlig lykkes? Der er i hvert fald lykkedes klimaministerens at rette fokus et bestemt sted hen. 

De tre stjerner gives af to grunde: Forfatterne er fremragende formidlere, og særligt Clarks bidrag er både gennemtænkt og gennemført. 

De manglende tre stjerner skyldes, at vi læsere ikke har en jordisk chance for at vide, i hvor høj grad det er lykkedes Dan Jørgensen at spænde en række store danske forfattere for en vogn. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Adam Price

Manuskriptforfatter, dramatiker, madanmelder, restauratør

Iben Mondrup

Forfatter
billedkunstner og kunstteoretiker (Det Kgl. Danske Kunstakademi 2003)

Kaspar Colling Nielsen

Forfatter, radiovært, DR
cand.merc.fil. (CBS 2005), BA i filosofi (Syddansk Uni.)

0:000:00