Klimaambassadør Tomas Anker skal omsætte Danmarks klimaindsats til global indflydelse

Danmarks klimaambassadør forsøger at målrette Danmarks globale klimaindsats, så vores stemme bliver hørt internationalt. Til COP26 i Glasgow skal han bruge de kompetencer og det globale klimanetværk, han har opbygget gennem mange år i klimadiplomatiet, i arbejdet for at sikre en ambitiøs aftale.

Thomas Anker Christensen tiltrådte som klimaambassadør 1. februar 2020.
Thomas Anker Christensen tiltrådte som klimaambassadør 1. februar 2020.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Simon Engell Kjøller

Hvordan har du oplevet det første halvandet år som klimaambassadør?

Det har været en kæmpe udfordring at gennemtænke, hvordan vi leverer på regeringens og Folketingets ambition om at omsætte vores klimaindsats i Danmark til global indflydelse. Opgaven har været båret af en meget stor interesse og velvilje til at få det til at lykkes på tværs af centraladministrationen, udenrigstjenesten, erhvervslivet, forskning, frivillige organisationer og det danske samfund i bred forstand.

Vi lagde ud med at udarbejde en global klimastrategi samtidig med at både Udenrigsministeriets, udenrigstjenestens og Klima, Energi- og Forsyningsministeriets internationale klimaindsatser blev reorganiseret. Alt sammen for at målrette Danmarks globale klimaindsats så vores stemme bliver hørt internationalt.

Hvilken opgave tager mest af din tid i øjeblikket?

Lige nu er jeg i Glasgow til COP26, det vigtigste klimatopmøde siden Paris i 2015. I Paris lavede verden aftalen der skal holde klimaforandringerne i skak. Nu gælder det om at følge op og sikre at den bliver gennemført så ambitiøst som muligt.

Med vores ambitiøse danske klimalov om at reducere udledninger i Danmark med 70 procent i 2030, klimalovens årshjul der sikrer at vi løbende drøfter om og hvordan vi sikrer at loven bliver gennemført og vores store internationale engagement er vi godt rustet til at spille en rolle og bygge bro til de store udledere i syd og de fattige og mest sårbare lande.

Det har vakt positiv opsigt, at vi har meldt ud, at 25 procent af udviklingsbistanden vil gå til klimarelaterede indsatser i 2023 samt fem procent til andet grønt, og at mindst 60 procent af disse midler vil gå til tilpasning i de sårbare lande.

Hvordan har du forberedt dig til COP26?

COP26 er en holdindsats, hvor vi alle sammen forsøger at påvirke topmødets slutresultat i en mere ambitiøs retning. Derfor har vi gjort meget ud af at få bidrag fra mange forskellige aktører. Vi har også haft en tæt koordination blandt de mest klimaambitiøse lande.

Herudover har vi over det sidste halve år løbende været i dialog med både repræsentanter for lande med de største udledninger af drivhusgasser for at påvirke dem til at øge ambitionsniveauet ved COP26 og med repræsentanter for de sårbare lande, som sammen med EU er vores allierede i klimakampen.

Hvad driver dig i dit arbejdsliv?

De globale klimaforandringer er den største udfordring Danmark og verden står over for. Ønsket om at gøre en forskel for Danmark og at bruge de kompetencer og det globale klimanetværk, jeg har opbygget gennem mange års arbejde med klimadiplomati, står helt centralt.

Hvordan kobler du af i en travl hverdag?

Jeg prøver at tilbringe så meget tid med min familie og i mit sommerhus som muligt. På rejser er det godt at fordybe sig i bøger. Jeg har “Arabica” af Puk Damsgaard og Sally Rooneys “Beautiful World” med til Glasgow. Og så lytter jeg til podcasts, blandt andet Springsteen og Obamas “Renegades”.

Blå bog

Tomas Anker Christensen, født 1967

Uddannelse: statskundskab, Aarhus Universitet (1992)

2020 - nu: Klimaambassadør

2018 - 2020: Ambassadør, Egypten

2017 - 2018: Særlig rådgiver, FN's generalsekretærs særlige udsending for klima og hav

2015 - 2017: Ambassadør, assisterende generalsekretær, kabinetschef for formanden for FN's generalforsamling

2012 - 2015: Ambassadør, seniorrådgiver for partnerskaber, FN's generalsekretærs kontor

2010 - 2012: Afdelingschef, Center for Globale udfordringer, Udenrigsministeriet

2009 - 2010: Ambassadør, Tehran, Iran

2005 - 2009: Kontorchef, Mellemøsten og Nordafrika, Udenrigsministeriet

Kilde: LinkedIn

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Tomas Anker Christensen

Klimaambassadør, Udenrigsministeriet
cand.scient.pol. (Aarhus Uni.)

0:000:00