Debat

Klimabevægelsen til Venstre: Bryd jer fri af det animalske landbrugs jerngreb

Venstres påstand om, at den animalske produktion ikke skal ændres for at nå klimamålene går stik imod Klimarådets anbefalinger, skriver Caroline Bessermann fra Klimabevægelsen.

Venstre skal bryde det jerngreb, som landbrugslobbyen har holdt dem i alt for længe, skriver Klimabevægelsen.
Venstre skal bryde det jerngreb, som landbrugslobbyen har holdt dem i alt for længe, skriver Klimabevægelsen.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Caroline Bessermann
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Regeringen siger det hver gang, de er udsat for kritik for deres klimaindsats: de har en ambition om at nå klimamålene. Klimaminister, Lars Aagaard, kan mærke det i sit hjerte. Venstres klimaordfører, Linea Søgaard-Lidell, er optimist. Og Socialdemokratiets klimaordfører, Lea Wermelin, tror, at det regeringen har sat i værk, får os i mål.

Problemet er bare, at de gode mavefornemmelser netop er blevet totalt underkendt af regeringens eksterne ekspertråd, Klimarådet. De vurderer, at vi står til at floppe på samtlige af vores klimamål.

Desuden står det efterhånden klart, at den danske grønne omstilling står og falder på landbruget. Og 90 procent af landbrugets udledninger kommer fra den animalske produktion.

En produktion, som regeringen ikke har udtalte intentioner om at gå ind og regulere. Her går troen på at opfylde klimamålene fra at være naiv til at være direkte virkelighedsfjern. For der er ingen vej udenom, at den grønne omstilling ikke kan gå hånd i hånd med den dyreproduktion, vi har i dag.

Man kan ikke basere landbrugspolitik på mavefornemmelser

Alligevel klynger især Venstre sig til påstanden om, at den animalske produktion ikke nødvendigvis skal ændres for at nå klimamålene. Det videnskabelige grundlag til at forsvare den påstand er forsvindende lille. Det får partiet til at ty til myter om landbruget, som vi kender fra landbrugslobbyen.

Venstres landbrugspolitik baserer sig ikke på mere end en mavefornemmelse.

Caroline Bessemann
Klimabevægelsen

Partiet holder fast i, at vi er et grønt foregangsland på landbruget, at udledningerne fra landbruget flytter til udlandet, hvis vi reducerer mængden af dyr, og at teknologierne vil komme ind og løse landbrugets problemer. Klimarådet og De miljøøkonomiske råd er bare få af mange, der er ude og undsige sig de påstande.

I stedet konkluderer Klimarådet, at den animalske produktion skal ændre sig. Venstres landbrugspolitik baserer sig derfor ikke på mere end en mavefornemmelse og landbrugslobbyens formaninger om, at det er godt nok. Og det kan man ikke bygge hele sin grønne omstilling op efter.

Regeringen må anerkende sit ansvar

Venstre begrunder det med, at de ikke vil gå ud og bestemme, hvad landbruget producerer.

De glemmer bare det faktum, at det allerede er EU-politik og Christiansborg-politik, der i høj grad beslutter, hvad der produceres i det danske landbrug gennem statstøtte. Landbruget er det mest subsidierede erhverv i Danmark.

Lige nu får de langt mere støtte for at være et højintensivt landbrug, der producerer dyr, end man får af at være et regenerativt landbrug, der producerer planter. Det er på tide, at regeringen går ind og anerkender sin del af ansvaret.

Den enorme indflydelse politikerne har på landbrugets output skal man turde gøre grønt, også selvom den nuværende bagstræberiske landbrugslobby er imod store forandringer.

Venstre må binde sig fri af deres lænker

Vi kender nu landbrugets største problem, og vi kender løsningen, der ligger lige til højrebenet. Hele den danske omstilling skal ikke ligge under for, at Venstre og dermed regeringen forbliver bagbundet af en landbrugslobby, der ikke ønsker at ændre sin produktion.

Venstre skal tage tyrene ved hornene og bryde landbrugslobbyens jerngreb.

Caroline Bessermann
Klimabevægelsen

Skal vi bygge vores grønne omstilling på virkeligheden og fakta, skal vi anerkende den store rolle, som den animalske produktion spiller i den.

Venstre skal tage tyrene ved hornene og bryde det jerngreb, som landbrugslobbyen har holdt dem i alt for længe. Så kan man begynde at være optimistisk om, at vi når i mål.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00