Klimatopmøde: Politikere køber sig mere tid

COP19: Først om to år skal en egentlig klimaaftale underskrives, hvilket satte sit spor på årets topmøde, hvor de vanskelige knaster blot blev udsat. Alligevel blev der taget hul på problemet med afskovning og aftalt en køreplan mod Paris-topmødet.
Verdens rige lande valgte at bruge COP19 til at udskyde de svære beslutninger til senere.
Verdens rige lande valgte at bruge COP19 til at udskyde de svære beslutninger til senere.Foto: Martin Lidegaard/Facebook
Morten Øyen

Jeg havde gerne set, at indmeldingerne var kommet tidligere, men det er det muliges kunst.

Martin Lidegaard (R)
Klima- og energiminister
Fakta
COP19 blev i år afholdt i Warszawa i Polen. Hovedtemaet i år var, hvordan den grønne omstilling og tilpasning til klimaforandringerne i verdens fattigste lande finansieres. Og så skulle verdens klimapolitikere blive enige om en køreplan frem mod klimatopmødet i Paris i 2015, hvor målet er, at der skal indgås en global klimaaftale, som skal gælde fra 2020.
20 timer efter den officielle deadline for COP19-konferencen i Warszawa blev klodens klimaforhandlere enige om en køreplan frem mod klimatopmødet i Paris i 2015. Ved Paris-topmødet skal der efter planen indgås en stor klimaaftale, hvor verdens nationer skal forpligtige sig på kraftige reduktioner - eller i hvert fald opbremsninger - i deres udledning af drivhusgasser.

Det centrale punkt i køreplanen er nu, at verdens lande har sagt ja til at indgive deres klimamål senest i første kvartal i 2015. Det skal give op mod ni måneder inden Paris-topmødet til at vurdere og beregne, hvad der yderligere skal til for at holde to-graders-målet.

Det muliges kunst
Dette "tidsrum" ønskede lande som Braslien, Rusland, Indien og Kina ikke skulle være en del af køreplanen. De ville i stedet bare have deres klimamål med til topmødet i 2015. Det var lidt en sejr for EU og USA, der dog måtte gå med til, at inberettede klimamål før topmødet på ingen måde er juridisk bindende - men kun "bidrag".

"Jeg tror ikke, at det gør den store forskel. Vi valgte det ord, for så tæller alles bidrag med, i stedet for at der er forskel i status på de,t man kommer med," sagde den amerikanske klimaforhandler Todd Stern til pressen efter topmødet.

0:000:00