Kristian Leth: "Jeg kan ikke forestille mig noget mere privilegeret, end at sidde i Vesten og sige, at vi lever i en forfærdelig tid"

Trods et udbredt narrativ om, at jordens undergang truer i horisonten, så er mennesker og kloden i konstant fremgang. Vi har bare glemt at snakke om det, mener forfatter Kristian Leth, som i ny bog efterlyser håb for fremtiden.

"Det er meget vigtigt at forstå, at&nbsp;hvis ikke vi kan se, hvor vores tanker kommer fra, og at&nbsp;de er et udtryk for et samfund,&nbsp;en kultur og det sted, vi står historisk, så mister vi blikket for, at udfordringer som klima, krig og fattigdom er konkrete udfordringer, vi skal løse, og ikke bare er de her angstinducerende, eksistentielle begivenheder."<br>
"Det er meget vigtigt at forstå, at hvis ikke vi kan se, hvor vores tanker kommer fra, og at de er et udtryk for et samfund, en kultur og det sted, vi står historisk, så mister vi blikket for, at udfordringer som klima, krig og fattigdom er konkrete udfordringer, vi skal løse, og ikke bare er de her angstinducerende, eksistentielle begivenheder."
Foto: Henry Nicholls/Reuters/Ritzau Scanpix
Caroline Boas

Håbet et ikke lysegrønt. Snarere kulsort. Det er i hvert fald det indtryk, man får, når man åbner avisen, tænder for nyhederne eller lytter med i den offentlige debat. Global opvarmning, biodiversitetskrise, krig i Europa og voksende mistillid til de folkevalgte leder en til at tro, at det kun går én vej med verden - og det er nedad.

Fraværet af håb for fremtiden er blevet en indgroet del af den vestlige kultur. Følelsen af at vi lever i de sidste tider dominerer vores tanker. Så hvorfor overhovedet tænke eller drømme om en fremtid, der formentlig ikke kommer?

Ideen om, at de voksne skal være en eller anden form for pejlemærke for de unge, er meget upopulært - særligt blandt de voksne

Kristian Leth, forfatter

Altinget logoKlima
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget klima kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00