Lidegaard udskyder engrosmodellen til 2015

EL: Den såkaldte engrosmodel bliver ikke en realitet 1. oktober 2014, som det var planlagt. Den udskydes i stedet i et år, oplyser Energistyrelsen. God beslutning, mener Dansk Energi.
Kristian AndersenMorten Øyen
Fakta

Engrosmodellen 

Folketinget besluttede i juni 2012 at fremme konkurrencen på det danske elmarked og gøre det mere overskueligt at være elkunde.
Fremover skal elkunder kun have én elregning - også selv om de har valgt en elhandler, der ikke er i samme koncern som det selskab, der driver det lokale elnet.
Det bliver elhandlerens ansvar at afregne bagud og betale til netselskab, Skat, Energinet.dk og elbørsen NordPool Spot. Tariffer, ydelser, abonnementer mv. bliver dermed en del af den samlede engrosydelse, som elhandleren fakturerer kunden.
Engrosmodellen bygger oven på DataHub, som fra marts 2013 begyndte at samle alle oplysninger om danskernes elforbrug et centralt og uafhængigt sted. DataHub skal gøre det lettere for elkunderne at skifte elhandler.


Kilde: Energinet.dk

De danske elforbrugere må væbne sig med tålmodighed, før de får samlet deres eludgifter på én elregning. Klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) har nemlig valgt at udskyde engrosmodellen til 1. oktober 2015.

Modellen blev ellers vedtaget af Folketinget i juni 2012 og skulle efter planen idriftsættes 1. oktober 2014. Men det har vist sig at være mere komplekst end først antaget, oplyser Energistyrelsen i en pressemeddelelse.

Engrosmodellen blev vedtaget for at fremme konkurrencen på elmarkedet og for at gøre det mere overskueligt at være elkunde. Efter planen betyder engrosmodellen, at elhandelsvirksomhederne fremover overtager hele kundekontakten, og netvirksomhederne vil overgå til kun at være engrosleverandører af net­ydelser. Dermed vil forbrugeren kun modtage én samlet elregning.









0:000:00