Løkke: Markedet skal redde klimaet

KLIMATALE: Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) lagde sig helt i sporet af sin forgænger Anders Fogh Rasmussen (V), da han holdt sin første tale om klimaet.
Niels Th. Dahl

Statsministeren brugte kun ordet ”bæredygtig” én gang, og det var, da han sagde, at det skulle være samfundsøkonomisk bæredygtigt. Det er virkelig et ildevarslende signal.

Anne Grete Holmsgaard (SF)
Klimaordfører

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tror på den grønne vision om et Danmark frit for fossile brændsler og på, at der er penge at tjene på vejen derhen.

Det var budskabet, da statsministeren tirsdag i denne uge gav sin første egentlige tale om klimapolitik på en klimakonference på Christiansborg, arrangeret af Løkkes eget parti.

Dermed lagde han sig i slipstrømmen af tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V), der i en tale på Venstres landsmøde sidste efterår lancerede sine tanker om nye tiltag, der på én gang skulle gøre Danmark grønt, men samtidig også give økonomisk vækst.

Dokumentation

FAKTA:

DET SAGDE FOGH på Venstres landsmøde 16. november 2008 - DET SAGDE LØKKE på klimakonferencen 5. maj 2009:

Om visionerne:

Anders Fogh Rasmussen: "Hvad angår Danmark, der vil jeg sætte det meget ambitiøse mål, at vi skal gøre Danmark helt fri af fossile brændsler som olie, kul og gas. Vi skal skabe et fossil-frit Danmark, vi skal skabe en grøn vækstøkonomi i Danmark."

Lars Løkke Rasmussen: "Derfor er der kun én vej frem. Vi må omstille os til en grøn økonomi, hvor vi på sigt gør os helt uafhængige af forurenende brændsler som olie, kul og gas."

Om prisen:

Anders Fogh Rasmussen: "Selvfølgelig vil det koste. FN's klimapanel skønner, at en indsats for at forebygge følgerne af klimaforandringer vil koste noget der svarer til 0,12 procent af vores årlige vækst. Men klimapanelets konklusion er, at det vil koste omtrent ligeså meget at lade være, for hvis vi ingenting gør, fortsætter det jo der med oversvømmelser, tørke, ørkendannelse og uvejr, og det ved vi alle sammen også koster penge. Så klimapanelets argumentation er, at ja det koster penge at handle, men det koster ligeså mange penge ikke at gøre noget.

Om sikkerhedspolitik:

Anders Fogh Rasmussen: "Valget må aldrig stå mellem olie og ytringsfrihed. Vi skal styrke den frie verden ved at svække afhængigheden af olie og gas. Vi skal øge vores sikkerhed ved at mindske overførslen til dem, der truer vores frihed. (...)

(...) Det handler om at forbedre vores sikkerhed ved at bryde afhængigheden af olie og dermed tage olievåbnet væk fra banditterne."

Lars Løkke Rasmussen: "I Danmark er vi selvforsynende med olie og gas, men kun 5-10 år endnu. Så er den fest forbi. Så kan vi ligesom de fleste andre vestlige lande blive afhængige af energiimport fra ustabile regimer. Det er bestemt ikke i vores interesse."

Om vækstmulighederne:

Anders Fogh Rasmussen: "Nej, det behøver i hvert fald ikke at blive grønt flip, og Danmark er faktisk et eksempel på, at der er god forretning i det. Vi har vist i Danmark, at det kan faktisk godt lade sig gøre at skabe et samfund, hvor der er økonomisk vækst samtidigt med, at vi holder vores energiforbrug i ro."

Lars Løkke Rasmussen: "Det grønne er ikke nogen hippie-bevægelse. Det er en grøn-vækst-bevægelse. Og dermed er det en klar liberal opgave at skubbe på de grønne forandringer. Vi skal kombinere hensyn til miljø og klima med vækst og privat initiativ. Derfor er den grønne dagsorden ikke rød. Den er blå. (...)

(...) Regeringen vil ikke snøre til med firkantede krav. Vi vil bruge markedskræfterne til at få mest miljø for pengene. Vi vil fastsætte klare og gennemsigtige regler, så markedet selv trækker den rigtige vej. Det sikrer overgangen til klimavenlig økonomi."

Om forskning:

Anders Fogh Rasmussen: "Vi skal gøre Danmark til et stort anlagt forsknings-, innovations-, forsøgs- og demonstrationscenter for al den nye spændende teknologi."

Lars Løkke Rasmussen: "Danmark skal være et grønt teknologilaboratorium, hvor vi forsker, udvikler, afprøver og demonstrerer nye teknologier. Ligesom vi allerede er blandt de bedste inden for vindmøller, biomasse, brint og brændselsceller."

Om klimatopmødet:

Anders Fogh Rasmussen: "Vi vil sætte det mål, at vi får halveret udledningen af drivhusgasser frem mod 2050. Det er klart, at det er de industrialiserede lande, der må gå forrest, og vi skal lave en aftale, som indebærer, at den nye spændende grønne teknologi, som jeg her kort har fortalt om i dag, bliver spredt til udviklingslandene og ikke mindst de stærkt voksende økonomier som Kina, Indien og Brasilien. (...)

(...) Der står en fantastisk opgave foran os. Det er, hvad vi nu skal binde sammen i det kommende år. En EU-aftale inden jul i år, en dansk national aftale til foråret og så en global klima aftale til december næste år."

Lars Løkke Rasmussen: "Jeg vil sige det ligeud: Det bliver en vanskelig opgave at nå frem til en aftale. Ikke mindst i en økonomisk krisetid. Men samtidig hæfter jeg mig ved, at klimaet fortsat er højt på den internationale dagsorden, trods krisen."


0:000:00