Nils Wilhjelm er død

DØDSFALD: Naturkæmpen Nils Wilhjelm, der var industriminister under Poul Schlüter (K) fra 1986 til 1989, er død. Han blev 81 år. 

Den tidligere konservative industriminister blev en indflydelsesrig naturelsker. 
Den tidligere konservative industriminister blev en indflydelsesrig naturelsker. Foto: Christian Als/Ritzau Scanpix
Emil Dyrby

Folketingsmedlem, minister, forretningsmand, godsejer, hofjægermester og kammerherre. Nils Wilhjelm nåede at spille mange roller i sit 81-årige liv.

Han var egentlig uddannet forstkandidat, men blev i 1986 til 1989 industriminister under Schlüter, først i firkløverregeringen og siden i KVR-regeringen.

Det blev han, fordi Schlüter på daværende tidspunkt ønskede sig en ægte erhvervsmand på posten, og erhvervsmand, det var Nils Wilhjelm.

Da han blev minister, havde han været formand for Industrirådet siden 1983, mens han før det havde været direktør for Junckers industrier A/S og A/S Sylvadan fra 1970 til 1983.

Både før og efter tiden i politik havde Wilhjelm en længere række lederposter inden for især skovbrug og træfabrikation, men også som bestyrelsesmedlem for selskaber som Dampskibsselskabet af 1912, Tele Danmark og Aage V. Jensens Fonde. 

Den oprindelige forstuddannelse lod sig dog især syne i Wilhjelms kærlighed for naturen og miljøet, der blev hans personlige mærkesag. 

I tiden efter ministerposten blev han en indflydelsesrig miljøforkæmper, der blandt andet var formand for Wilhjelmudvalget, nedsat af Nyrup-regeringen i 2000. Udvalgets arbejde fokuserede på biologisk mangfoldighed og naturbeskyttelse. 

Nils Wilhjelm var desuden godsejer med godset Orenæs på Falster, som han overtog fra sin far, Otto Wilhjelm, i 1966. I 1995 overtog hans søn Lars Wilhjelm godset.

Nils Wilhjelm var gift med Suzette Wilhjelm.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nils Wilhjelm

Kammerherre, fhv. minister (K) & MF, fhv. formand, Industrirådet
cand.silv. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1963)

0:000:00