Nyt Europa og 92-gruppen: Regeringen vil hjemtage EU-midler uden at lave nye klimatiltag

Med REPowerEU modtager Danmark halvanden millard til at frigøre sig fra Putin og fossile energikilder, men regeringen vil ikke bruge midlerne på nye klimatiltag. Det er lovligt, men langt fra hensigten, skriver Jacob Bjelskov Jørgensen og Dan Belusa.

EU-midlerne betyder for Danmark et gavekort fra EU på 1,5 milliarder kroner.&nbsp;Klimaminister Lars Aagaard kunne næppe drømme om bedre timing.<br>
EU-midlerne betyder for Danmark et gavekort fra EU på 1,5 milliarder kroner. Klimaminister Lars Aagaard kunne næppe drømme om bedre timing.
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

”Hvilke nye klimatiltag ville du gennemføre, hvis du fik halvanden milliard kroner ekstra?”

Det er den slags spørgsmål, man dårligt kan forestille sig nogensinde bliver stillet. Men det blev det. Det var EU, der spurgte, og det er den danske regering, der blev spurgt.

For at tilskynde EU-landene til endnu hurtigere grøn omstilling væk fra Putins gas og andre fossile energikilder stiller EU med REPowerEU et beløb til rådighed for hvert EU-land. I Danmarks tilfælde er det et gavekort fra EU på 1,5 milliarder kroner. Betingelserne er blot, at pengene bruges inden august 2026, og at de bruges på grøn omstilling.

Altinget logoKlima
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget klima kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00