Kommentar af 
Poul Madsen

Poul Madsen: Theresa Scavenius blev for alternativ til Alternativet

Alternativets folketingsgruppe vil smide klimaordfører Theresa Scavenius ud af partiet. Begrundelsen lyder på samarbejdsvanskeligheder, men det er kun en lille del af forklaringen. Bag uoverensstemmelsen ligger en kamp om partiets linje.

Ifølge Poul Madsen lagde Theresa Scavenius formentlig løkken om sin
egen hals, da hun i et interview i Berlingske slog fast, at hun var imod et forbud
mod koranafbrænding, selv om partileder Franciska Rosenkilde (ALT) havde åbnet
for at støtte forslaget.
Ifølge Poul Madsen lagde Theresa Scavenius formentlig løkken om sin egen hals, da hun i et interview i Berlingske slog fast, at hun var imod et forbud mod koranafbrænding, selv om partileder Franciska Rosenkilde (ALT) havde åbnet for at støtte forslaget.Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Poul Madsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Jeg er egentlig ikke rigtig overrasket over, at der igen er ballade i Alternativet. Partiet er skabt på en smuk tanke om at skabe en anden måde at lave politik på, men virkeligheden er bare, at det ikke rigtigt har kunnet lade sige gøre.

For selvom man i Alternativet både har en flad ledelsesstruktur, sidder i rundkreds og påstås at have god tid til at diskutere tingene, virker det alligevel ikke.

Dogmet er, at alle skal være enige. Men det bliver alle jo aldrig, og så går det i Alternativet, som alle andre steder - nogen rejser sig fra rundkredsen, smækker med døren og går deres vej. Partistifter og åndelig guru Uffe Elbæk har præsteret både at forlade partiet og komme tilbage igen. Lige nu er han vist nok tilbage.

Men det nye denne gang er, at det ikke er nogle få, der bliver efterladt, som da Uffe og vennerne gik og stiftede partiet Frie Grønne, hvorefter Torsten Gejl i mere end to år var partiets eneste folketingsmedlem. Denne gang er det flertallet, der vil af med en af kammeraterne. For fem folketingsmedlemmer forsøger nu at få smidt det sjette medlem ud af partiet.

Vi ved nu, at Alternativet vil være som de andre. Der er ikke plads til Theresa Scavenius. Hun er for alternativ.

Poul Madsen
Kommunikationsrådgiver.

Klimaordfører Theresa Scavenius har længe været en sten i skoen, og nu er konflikten eksploderet. Alternativets folketingsgruppe har indstillet til partiets hovedbestyrelse, at klimaordføreren bliver ekskluderet fra partiet. Ifølge DR's oplysninger lyder begrundelsen på samarbejdsvanskeligheder mellem Theresa Scavenius og den øvrige folketingsgruppe.

Men det er kun en lille del af forklaringen. Bag uoverensstemmelsen ligger en kamp om partiets linje.

Forperson Francisca Rosenkilde og flertallet er til en blød og tilgivende opposition til regeringen - vil regeringen have et forbud mod koranafbrænding, så siger vi da ja til det, selvom vi som alle andre tidligere har været stærkt imod at begrænse ytringsfriheden. SF og regeringen er stadig vore gode venner, så dem skal vi ikke genere unødigt på klimaområdet, selvom de virker fodslæbende og ikke handler tilstrækkeligt på, at kloden er ved at brænde ned.

Sådan er Theresa Scavenius ikke.

Hun er ild og har, blandt andet siden hun blev valgt i november, nået at beskylde klimaminister Lars Aagaard (M) for at vildlede Folketinget om en ny lov for affaldsafbrænding og fortælle en lang række medier, at hun føler sig mobbet i Folketingets Klima- og Energiudvalg, hvor hendes oplevelse er, at de andre politikere rundt om bordet forsøger at udstøde hende socialt. Hun har også kritiseret sine kolleger i Folketinget for ’greenwashing’ og ’politisk teater’.

Theresa Scavenius har sikkert ret i det meste, men det er den slags, man som politiker ikke siger højt efter normal kutyme.

Naivt kunne man så have troet, at Alternativet netop blev skabt for at lave om på det. At hele partiets sjæl var at gøre op med falske løfter, teater og fordækt rænkespil.

Der er ikke noget nyt under den alternative sol. Det er frem og tilbage i en uendelighed.

Poul Madsen
Kommunikationsrådgiver.

Nu ved vi så, at Alternativet vil være som de andre. Theresa Scavenius er der ikke plads til. Hun er for alternativ.

Lige nu foregår en konfliktmægling mellem Theresa Scavenius og resten af Alternativets folketingsgruppe. Det skal der gøres ifølge partiets vedtægter. Ingen kan blive hældt ud uden en mægling. Også det er en smuk tanke, men jeg er jo en gammel kyniker.

Det er lidt, som når par går til parterapi ”af hensyn til børnene”, efter at parret reelt har besluttet sig for en skilsmisse. Det lykkes sjældent.

Så mon ikke, vi snart ser Theresa Scavenius som løsgænger – og dermed Folketingets anden på under et år.

Jon Stephensen var den første, og han har i øvrigt selv tidligere været medlem af Alternativet.

Theresa Scavenius har allerede én gang forladt Alternativet. Det var, da hun ikke blev valgt som partiets formand i 2020. Men hun kom tilbage tids nok til at blive opstillet og valgt til Folketinget i november sidste år.

Så der er ikke noget nyt under den alternative sol. Det er frem og tilbage i en uendelighed.

Theresa Scavenius lagde formentlig løkken om sin egen hals, da hun i et interview i Berlingske slog fast, at hun var imod et forbud mod koranafbrænding, selv om partileder Franciska Rosenkilde havde åbnet for at støtte det. ’Partidisciplin og -kultur er ikke vigtigere end nogle meget principielle spørgsmål’. Men det er det så – også i Alternativet.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Poul Madsen

Kommunikationsrådgiver og kommentator, podcastvært, foredragsholder og forfatter
journalist (Danmarks Journalisthøjskole i Aarhus 1988)

Theresa Scavenius

MF (løsgænger), klimapolitisk forsker, lektor, Aalborg Universitet
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2009)

Jon Stephensen

MF (løsgænger)
journalist (Danmarks Journalisthøjskole 1990), arkitekt (Det Kgl. Danske Kunstakademi 1984)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024