Debat

Rådet for Bæredygtig Trafik og VedvarendeEnergi: Flyafgiften bør gå til grønne transportalternativer

Det vil være et kæmpe løft for en mere klimavenlig transport, hvis regeringen inkorporerer grønne transportalternativer i aftalen om flyafgifter inden loven vedtages i Folketinget, skriver Poul Kattler og Gunnar Boye Olesen.

Der er en minimal klimagevinst ved forslaget om at bruge op til halvdelen af flyafgiftens provenu på alternative flybrændsler, skriver Poul Kattler og Gunnar Boye Olesen.
Der er en minimal klimagevinst ved forslaget om at bruge op til halvdelen af flyafgiftens provenu på alternative flybrændsler, skriver Poul Kattler og Gunnar Boye Olesen.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det er positivt, at Danmark mange år efter vores nabolande får flyafgifter, men hvis de kommende flyafgifter virkelig skal hjælpe Danmark på vej mod en mindre klimabelastende transport, bør provenuet bruges til grønne alternativer. Grønne transportalternativer, som nattog, er langt mindre klimabelastende end fly med alternative brændstoffer.

Forslaget om at støtte alternative brændsler i flybrændstof reducerer kun CO2-udledningerne, ikke hele klimabelastningen, og kun med forskellen mellem CO2-udledninger fra fossilt brændsel og alternativerne.

Den forskel kan være ganske lille, hvis alternativerne er en række biobrændsler, eller hvis der bruges PtX-brændsler baseret på elproduktion, som i stedet kunne erstatte fossil elproduktion på det europæiske elmarked.

Læs også

Men den store klimabelastning ved fly er udledning af vanddamp og partikler i stor højde. Det bidrager med omkring dobbelt så meget som CO2 til flyenes klimabelastning i et 100-års perspektiv. Derfor er der minimal klimagevinst ved forslaget om at bruge op til halvdelen af flyafgiftens provenu på alternative flybrændsler. Og aftalens støtte til lufthavne vil kun øge luftfartens drivhusgasudledninger.

Grønne transportalternativer

Vi opfordrer derfor kraftigt regeringen og støttepartierne til den nye aftale om flyafgifter til at gentænke aftalen og sikre, at størst mulig andel af provenuet anvendes til grønne alternativer til fly; mindst ti procent og gerne meget mere.

Ti procent af flyafgiftens provenu kan give et væsentligt løft til de grønne alternativer i form af direkte tog inklusiv nattog til en række af vores nabolande, direkte tog mellem København og danske yderområder, og grønne feriealternativer uden flyvning eller krydstogtskibe.

Luftfartens klimabelastning er kraftigt stigende med nye rekorder for flyvning

Poul Kattler og Gunnar Boye Olesen
Hhv. formand, Rådet for Bæredygtig Trafik og politisk koordinator, VedvarendeEnergi

Hvis 50 millioner kroner af provenuet fra 2025 bruges til etablering/genetablering af nattog, kan vi få nattog til Norge, Holland, Belgien, Tyskland, Schweiz og Tjekkiet – dog ikke nødvendigvis alle fra 2025.

Et sådant årligt provenu på 50 millioner kroner per år kan bruges som basis for underskudsgarantier til de enkelte ruter, som Holland har gjort med succes.

Andre 50 millioner kroner per år kan bruges til at genoprette direkte dagtog fra København til for eksempel Oslo og Berlin, samt fra København til eksempelvis Frederikshavn, Viborg, Ringkøbing og Nakskov og yderligere bevare og udbygge de direkte tog til Herning – Struer.

Endelig kan en pulje afsættes til klimavenlig ferie uden fly og krydstogtskibe, idet en meget stor del af dansk flyvning er ferierejser.

Derfor opfordrer vi regeringen og de andre partier i aftalen om flyafgifter til at få de grønne transportalternativer med inden loven vedtages i Folketinget.

Det vil være et kæmpe løft for en mere klimavenlig transport i en tid, hvor luftfartens klimabelastning er kraftigt stigende med nye rekorder for flyvning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Gunnar Boye Olesen

Politisk koordinator, VedvarendeEnergi
M.Sc. i Mechanical Engineering (DTU 1987)

0:000:00