Debat

Radikale: Klimarådet skal reddes, for vi taber, hvis vi piller tænderne ud af den grønne vagthund

Lige nu står Klimarådet til at miste to tredjedele af sine bevillinger de næste år. Det ville være fatalt, for ingen har en bedre position til at vurdere, om skiftende regeringer leverer grøn handling. Derfor skal Klimarådets fremtid sikres i finanslovsforhandlingerne, skriver Samira Nawa (R).

Regeringen og de af Folketingets partier, der ender med at skrive under på finanslovsaftalen, bør forpligte sig på at sikre Klimarådets fremtid, skriver Samira Nawa (R).
Regeringen og de af Folketingets partier, der ender med at skrive under på finanslovsaftalen, bør forpligte sig på at sikre Klimarådets fremtid, skriver Samira Nawa (R).Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Samira Nawa
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Årets finanslov bliver stram. Det er den i hvert fald i regeringens udspil. Og selvom det er kedeligt nyt, så er det også det eneste rigtige. Alt andet vil være uansvarligt med den stadigt meget udbredte inflation. Vi skal ikke kaste mere brænde på bålet.

Men når det så er sagt, så er der selvfølgelig stadig penge på bordet, som bliver fordelt og prioriteret – og områder, der bliver nedprioriteret. Og i sidstnævnte kategori finder vi desværre klimaet.

Det er tydeligt, at klimaet har været langt nede på regeringens liste, når de sparsomme kroner skulle fordeles.

Klimarådet har aldrig vaklet i sin saglighed og upartiskhed, men det er klart, at der er svært at udføre sit arbejde, når de ikke engang får mulighed for at planlægge bemanding og økonomi et år frem

Samira Nawa (R)
Finans- og klimaordfører

Det eneste grønne islæt, der har fundet vej til finanslovsudspillet, er den såkaldte Nationale Energikrisestab – eller, lidt mere mundret, NEKST’en.

I sig selv er NEKST’en faktisk en rigtig god idé. Men det er måske heller ikke så underligt at høre fra en radikal, da det netop var et initiativ, vi foreslog tilbage i sidste efterår.

Men når det er sagt, så er der slet ikke afsat i nærheden af nok penge til, at NEKST’en kan blive en succes. Skal den lykkes med sit formål, skal den have muskler og være handlekraftig. Og det kræver ganske enkelt, at det prioriteres i forhandlingsreserven.

Klimarådet skal reddes
Vi vil også kæmpe benhårdt for at redde klimarådet. Lige nu står de nemlig til at miste to tredjedele af sine bevillinger næste år. To tredjedele.

Det ville ganske enkelt være fatalt for Klimarådet. Men i sidste ende er det selvfølgelig klimaet og de kommende generationer, der taber, hvis vi piller tænderne ud af munden på Danmarks grønne vagthund. Ingen har en bedre position eller et klarere mandat til løbende at vurdere, om skiftende regeringer leverer grøn handling. Eller om det – som oftest – bliver ved skåltalerne.

Her vil nogen måske indvende, at jo jo, Klimarådet står ganske rigtigt til at blive mere end halveret næste år – men det er jo noget, vi så forhandler om til efteråret, når finansloven for 2024 skal på plads. Og ja, det er også en mulighed. Klimarådet får måske afklaring og sikkerhed til efteråret. Måske. Og netop dette ”måske” er jo nøgleordet her.

Klimarådets fremtid skal sikres. Og det bliver også en opgave for denne finanslov. Vi kan ikke vente til efteråret

Samira Nawa (R)
Finans- og klimaordfører

Det er ikke svært at forestille sig, hvad det betyder for en organisation at have den slags usikkerheder hængende over hovedet. Særligt ikke, når man har til opgave at agere vagthund overfor dem, der skal sikre ens egen overlevelse. Klimarådet har aldrig vaklet i sin saglighed og upartiskhed, men det er klart, at man gør det svært for dem at udføre sit arbejde, når de ikke engang får mulighed for at planlægge bemanding og økonomi et år frem.

Klimarådets fremtid skal sikres. Og det bliver også en opgave for denne finanslov. Vi kan ikke vente til efteråret.

Finansloven i år har ganske vist en lidt særlig karakter, hvor der ikke afsættes penge længere ud i fremtiden. Men det betyder ikke, at vi ikke har andre redskaber i skuffen. Regeringen og de af Folketingets partier, der ender med at skriver under på en finanslovsaftale, bør allerede nu forpligte sig på at sikre Klimarådets økonomi i næste års finanslov. Og de forpligtelser, mener vi i Radikale Venstre, skal skrives ind i finansloven for i år.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Samira Nawa

MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 2014)

0:000:00