Regeringen vil måle klimabelastning af offentlige indkøb for hundredvis af milliarder

STRATEGI: Med en kommende strategi for ’grønne offentlige indkøb’ vil regeringen blandt andet måle klimabelastningen af de mange milliarder kroner stat, kommuner og regioner køber ind for. Erhvervsliv er klar til høje ambitioner.

Klimaminister Dan Jørgensen (S) præsenterede tirsdag regeringens klimaprogram, som gør status over arbejdet hen imod klimalovens mål om en 70 procents CO2-reduktion i 2030.
Klimaminister Dan Jørgensen (S) præsenterede tirsdag regeringens klimaprogram, som gør status over arbejdet hen imod klimalovens mål om en 70 procents CO2-reduktion i 2030.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Den offentlige sektor skal være med til at drive den grønne omstilling frem gennem sine indkøb.

Det mener regeringen, der som en del af arbejdet med en kommende klimahandlingsplan er på vej med en ny strategi for grønne offentlige indkøb.

Strategien skal sikre, at de flere hundrede milliarder kroner stat, kommuner og regioner hvert år bruger på indkøb af vare og tjenesteydelser, bruges på mere klimavenlige løsninger.

Dokumentation

Det skriver regeringen om ny grøn indkøbsstrategi

Der blev allerede med det såkaldte forståelsespapir lagt op til en grøn toning af de offentlgie indkøb. I klimaaftalen om energi og industri fra juni fremgik det, at regeringen i løbet af efteråret vil fremlægge en ny strategi for grønne offentlige indkøb.

Den ambition gentages og uddybes i regeringens klimaprogram, der blev præsenterede tirsdag og gør stataus på de initiativer, som skal understøtte klimalovens mål om en 70 procents CO2-reduktion i 2020.

Af klimaprogrammet fremgår følgende:

Det offentlige skal i den sammenhæng gå forrest og sikre, at grønne offentlige indkøb bidrager til at øge udbuddet af grønne løsninger.

Der har i mange år været fokus på, at det offentlige køber effektivt ind. Det er der fortsat, men regeringen ønsker samtidig, at den offentlige sektor igennem sine indkøb skal være med til at rykke markedet i en grønnere retning.

Hvert år køber den offentlige sektor i Danmark varer og tjenesteydelser for knap 200 mia. kr., hvoraf staten køber ind for ca. 50 mia. kr.

 Når staten med sin store indkøbskapacitet efterspørger grønne og klimavenlige produkter, kan det bidrage til at drive markedet i en grønnere retning. På sigt kan det sikre nye grønne og konkurrencedygtige produkter og tjenesteydelser.

Derfor vil regeringen senere på året lancere en strategi for grønne offentlige indkøb. Med strategien sætter regeringen bl.a. fokus på at videreudvikle retningslinjer og værktøjer for grønne indkøb.

...

Staten går med Strategi for grønne offentlige indkøb foran med strategier og initiativer for grønne indkøb samt værktøjer til at følge udviklingen af den grønne omstilling. Regeringen inviterer kommuner og regioner til at følge med i den grønne retning.

Der bliver i forbindelse med strategien udviklet en beregningsmodel til at opgøre drivhusgasudledninger fra det statslige indkøb, og det er en ambition, at beregningsmodellen på sigt også kan anvendes af kommuner og regioner til at beregne drivhusgasudledningen af deres indkøb.

Læs hele klimaprogrammet


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024