Debat

Bramsen og Lidegaard: De smarteste klimaløsninger afgør, hvem der har det stærkeste militære forsvar

Endelig får forsvarsområdet et klimapartnerskab. For klimavenlige løsninger gavner både dansk erhverv og styrker forsvaret, skriver Trine Bramsen(S) og Martin Lidegaard(R).

Klimavenlige løsninger kommer til at spille en nøglerolle i forsvarets forsyningskæder, skriver Trine Bramsen(S) og Martin Lidegaard(R).
Klimavenlige løsninger kommer til at spille en nøglerolle i forsvarets forsyningskæder, skriver Trine Bramsen(S) og Martin Lidegaard(R).Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Martin Lidegaard
Trine Bramsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Danmark får nu et klimapartnerskab på forsvarsområdet. Det er stort, og det er vigtigt. Både for klimaet, for fremtidens militære opgaveløsning, og for at sikre Danmark en langt stærkere position på det grønne forsvarsindustrielle område, hvor stadig flere lande råber på nye grønne teknologier. 

Klimaforandringer har stor betydning for den sikkerhedspolitiske situation. Det ser vi i Arktis, hvor søveje åbner sig i takt med, at isen smelter. Det ser vi i resten af verden, hvor klimaforandringer skaber udfordringer, der øger konfliktniveauer. 

Men det er ikke alene et spørgsmål om den brede sikkerhedspolitik. Ansvaret for klimaforandringer påhviler os alle. Ingen kan trække frinummer. Heller ikke de forsvarspolitiske institutioner. Tværtimod. De har som store samfundsaktører et afgørende ansvar for at bidrage til udvikling af nye teknologier og produkter, der skader klimaet mindre. Det gælder i Danmark. Det gælder i resten af verden.

Klima står derfor også højt på agendaen både i NATO og blandt store allierede som USA og Frankrig. Det åbner for et stort industrielt og klimapolitisk potentiale, som vi i Danmark har de bedste forudsætninger for at spille os ind i.   

Grønne teknologiske løsninger vil gøre fremtidens forsvar uafhængig af forsyningskæden

Trine Bramsen(S), Martin Lidegaard (R)
Hhv. forsvarsminister og og udenrigs- og forsvarsordfører

Power to X

Når så mange lande efterspørger klimaløsninger på forsvarsområdet, handler det om samfundsansvar. Men der er samtidig store militære fordele ved at forfølge den grønne udvikling. Energieffektive løsninger medfører mere operativ handlefrihed. I dag er vores militære indsatser dybt afhængige af stærke forsyningskæder. Alene transport af diesel skaber store operationelle udfordringer. Eksempelvis kræver det cirka 15 liter diesel at få en liter frem til et missionsområde i for eksempel Afghanistan. Det siger sig selv, at det både er operativt uhensigtsmæssigt – og en stor belastning for klimaet. 

Det vil give store fordele med bæredygtige løsninger, der kan forsyne kampvogne, skibe eller sikrer drift af it-systemer. Og sætter vi det helt lange lys på, vil de grønne teknologiske løsninger kunne gøre fremtidens forsvar uafhængig af forsyningskæden. En udvikling, der også efterspørges internationalt – ikke mindst i NATO.

Et andet eksempel på, at bedre klima og bedre sikkerhed går hånd i hånd, er Europas og NATO’s nuværende afhængighed af fossile brændstoffer, som vi end ikke selv producerer.

Der gemmer sig utvivlsomt et enormt potentiale i samarbejdet med erhvervslivet 

Trine Bramsen(S) og Martin Lidegaard(R)
Hhv. forsvarsminister og og udenrigs- og forsvarsordfører

Tænk, hvis dansk forsvar kunne køre på bæredygtige brændstoffer, der blev produceret på dansk vind, det såkaldte ”Power to X” teknologi. Det ville være godt for klimaet, men også for vores forsyningssikkerhed – og i øvrigt bidrage til forskning og udvikling af et produkt, som hele samfundet kan få glæde af.

Stort potentiale for danske virksomheder

Det danske klimapartnerskab på forsvarsområdet skal understøtte en stadig voksende industri på området. Det er en industri, der i høj grad allerede har knækket koder til klimamarkedet på forsvarsområdet – men som nu får en stærkere ramme.  Der gemmer sig utvivlsomt et enormt potentiale i samarbejdet med erhvervslivet med al deres viden, kompetencer og internationale forbindelser. Ligesom udviklingen af nye teknologier og grønne løsninger på forsvars- og sikkerhedsområdet vil kunne sætte Danmark på verdenskortet, stimulere dansk eksport og gøre Danmark til en endnu mere attraktiv militær samarbejdspartner.

De, der måtte turnere med en påstand om, at der er modstrid mellem operative behov, hensynet til soldaternes sikkerhed og klimaløsninger, tager fejl. De, der mener, at forsvarsområdet ikke skal løfte et ansvar, når det gælder ansvaret for vores klima, tager fejl. Det er lige omvendt. Klimaløsninger afgør, hvem der er fremtidens stærke forsvarsaktører. Samtidig er der et stort potentiale for danske virksomheder. Det er der nu et klart politisk mandat til at udnytte. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00