SF i grønt angreb på regeringen: I er allergiske, når det kommer til landbruget

Der blev ikke sparet på beskyldningerne om klimanøl, da SF-formand Pia Olsen Dyhr inviterede til pressemøde forud for partiets sommergruppemøde, hvor særligt Mette Frederiksen og Socialdemokratiet fik hug fra sit tidligere støtteparti.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Martin MauricioFrida Flinch

Der blev skudt med grønne stikpiller mod SVM-regeringen, da SF mandag holdt pressemøde forud for partiets sommergruppemøde, der bliver afholdt 16. og 17. august.

Pressemødet blev afholdt i Ringsted, hvor partiformand Pia Olsen Dyhr flankeret af gruppeformand Karina Lorentzen Dehnhardt og politisk ordfører Signe Munk præsenterede partiets prioriteter for den kommende politiske sæson. 

Her kritiserede partiet særligt regeringen for at hænge i fodbremsen, når det gælder handling på klima- og miljøområdet.

Ifølge SF bør regeringen tage initiativ til et "sporskifte" i den danske klimadebat, så blikket flyttes fra et ensidigt fokus på energi og i stedet rettes mod transport- og landbrugssektoren.

Læs også

"Vi har et landbrug, der snart står for godt halvdelen af vores klimaudledninger og en regering, der tilsyneladende er allergisk for at tage livtag med problemet," lød det fra Pia Olsen Dyhr til de fremmødte journalister.

Hun kritiserede blandt andet klimaminister Lars Aagaards (M) udmelding om, at regeringen ikke vil lave klimapolitik, som ikke nyder 80 procent af befolkningens opbakning.

"Er det en ansvarlig regering? En regering, der er stiftet for at tage de svære men nødvendige beslutninger? Nej," sagde SF-formanden.

En finanslov, der ikke forholder sig til vores drikkevand, kan jeg ikke se, at vi kan være med i

Pia Olsen Dyhr (SF)
Partiformand

Ingen finanslov uden drikkevand

Det var særligt Mette Frederiksen og Socialdemokratiet, der stod for skud i SF-formandens kritik. 

Foruden et angreb på de socialdemokratiske tanker om øget brugerbetaling i ældreplejen, brugte Pia Olsen Dyhr pressemødet til at kritisere statsministeren for at svigte det drikkevandsudspil, som partierne i rød blok sammen præsenterede under valgkampen.

"Man kan jo spørge sig selv, om statsministeren fik ret i den profeti, hun kom med, da vi stod her sammen. Der sagde statsministeren, og jeg citerer: 'Det her er et af de steder, hvor der ofte er uenighed i dansk politik. Jo stærkere et mandat partierne der står her får, jo større sandsynlighed er der for, at vi kan sikre danskernes grundvand.' Det er svært at anfægte, men som bekendt valgte Socialdemokratiet ikke den grønne blok," lød det fra SF-formanden. 

Pia Olsen Dyhr slog samtidig fast, at SF ikke agter at sænke ambitionerne grundvandet. Allerede søndag gik partiet ud og krævede et "totalforsvar" mod forurening af danskernes drikkevand.

"Jeg er ret sikker på, at rent drikkevand vil vinde 80 procent af danskernes opbakning," sagde hun på pressemødet og direkte adspurgt, om drikkevandspolitikken er afgørende for, om SF kan indgå en finanslovsaftale med regeringen, var meldingen klar:

"En finanslov, der ikke forholder sig til vores drikkevand, kan jeg ikke se, at vi kan være med i, nej. Men mon ikke også regeringen har en interesse i at levere på det, socialdemokraterne lovede inden valget," sagde Pia Olsen Dyhr.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pia Olsen Dyhr

Partiformand (SF), MF
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

Signe Munk

MF (SF)
Sygeplejerske (Via UC, 2023), ba.scient.pol. (Aarhus Uni. 2013)

Karina Lorentzen Dehnhardt

MF, gruppeformand (SF)
akademiøkonom (Esbjerg Business College. 1997), lærer (Haderslev Statsseminarium. 2002), MA professionel kommunikation (Roskilde Uni. 2018)

0:000:00