Statsrevisorer kritiserer Finansministeriets håndtering af Dong-sag

KRITIK: Finansministeriet har ikke levet op til god forvaltningsskik i Dong-salget, og det får kritik fra Statsrevisorerne.

Rigsrevisionen kritiserer Finansministeriet, men frikender Bjarne Corydon (S), mener Socialdemokratiet. Nej, den gør ej, mener Enhedslisten. 
Rigsrevisionen kritiserer Finansministeriet, men frikender Bjarne Corydon (S), mener Socialdemokratiet. Nej, den gør ej, mener Enhedslisten. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix
Cecilie Gormsen

Der var ikke ordentligt styr på centrale dokumenter i forbindelse med kapitaludvidelsen i Dong.

Det fremgår af en ny beretning fra Rigsrevisionen, der har undersøgt salget af Dong. Konklusionen er klar: Finansministeriet har ikke levet op til god forvaltningsskik, og det får kritik fra Statsrevisorerne.

”Statsrevisorerne finder det meget utilfredsstillende, at Finansministeriet ikke har levet op til god forvaltningsskik, idet flere centrale dokumenter ikke findes på Finansministeriets sager, og centrale overvejelser om kapitaludvidelsen ikke er tilstrækkeligt dokumenteret,” skriver Statsrevisorerne i bemærkningen til beretningen.

Der mangler dokumentation for vigtige dele af Dong-forløbet, ligesom oplysninger til regering og forligspartier har været mangelfulde.

Skærpende omstændighed
Rigsrevisionen skriver i sin beretning, at flere centrale dokumenter ikke findes på Finansministeriets sager om Dong-salget, og at ministeriets overvejelser ikke i alle tilfælde er tilstrækkeligt dokumenteret. Blandt andet konstaterer Rigsrevisionen, at de afsluttende forhandlinger med Goldman Sachs og ATP ”ikke er fuldt ud dokumenteret”.

Statsrevisorerne peger på, at det er en skærpende omstændighed, at der er tale om en meget væsentlig økonomisk transaktion. Derudover kritiserer Statsrevisorerne også, at Finansministeriets beslutningsgrundlag til regeringens Økonomiudvalg og forligskredsen om kapitaludvidelsen i flere tilfælde var ufuldstændige.

Læs også: Tidslinje: Forstå sagen om Dong-salget

Salget af aktier i Dong til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs har fået hård kritik siden 2014, hvor salget blev vedtaget. En beslutning, der fik SF til at træde ud af den daværende SRSF-regering.

Rigtigt at sælge, men...
Statsrevisorerne besluttede i september sidste år at bede Rigsrevisionen om en undersøgelse af forløbet med Dong-salget. Statsrevisorerne havde ellers først afvist Enhedslistens Frank Aaens anmodning om at igangsætte en undersøgelse, men Dansk Folkepartis statsrevisor Henrik Thorup holdt fast i en undersøgelse, og derfor blev den igangsat.

Og Henrik Thorup påpeger nu, at kritikken er over middel på Statsrevisorernes kritik-skala.

”Finansministeriet har ikke haft styr på bilagene. Det er meget vigtigt, at vi har bilagene, ellers kan vi ikke træffe en konklusion,” siger Henrik Thorup.

På baggrund af den nye undersøgelse mener Henrik Thorup, at det var rigtigt at sælge Dong-aktierne til Goldman Sachs, men at der stadig står en masse men'er tilbage, fordi der er en del dokumentation, som mangler.

”Vi har et resultat og nogle penge, som er kommet ind, og vi har nogle aktier, der er steget. Og det er fint. Men den rodebutik, som tilsyneladende har været undervejs, kan vi ikke være glade for,” siger han.

Tager kritik til efterretning
Selvom den manglende dokumentation umiddelbart ikke har haft betydning for resultatet, tager finansminister Kristian Jensen (V) kritikken til efterretning.

”Jeg tager Rigsrevisionens kritik af, at der er dele af kapitaludvidelsen, der kunne være bedre dokumenteret til efterretning,” siger Kristian Jensen i en pressemeddelelse.

”Jeg kan naturligvis ikke kommentere det daværende økonomiudvalgs interne overvejelser, men det er altid vigtigt at kunne dokumentere sagsgangene,” siger finansminister Kristian Jensen.

Kristian Jensen skal nu svare på Statsrevisorernes kritik i Dong-forløbet inden for de par måneder.

S: Corydon er frikendt!
Socialdemokratiets gruppeformand og statsrevisor, Henrik Sass Larsen, mener, at Rigsrevisionens rapport er en frifindelse af SRSF-regeringen – herunder også den daværende finansminister Bjarne Corydon.

”Vi har nu Rigsrevisions rapport som bevis for, at Socialdemokratiets ministre ikke har foretaget sig noget fordækt,” siger Henrik Sass Larsen.

Den udlægning er Enhedslistens finansordfører, Pelle Dragsted, dog ikke enig i.

”Det her er en meget alvorlig begmand til Bjarne Corydon. Men i lige så høj grad til de andre partier, der stod bag aftalen – fra SF til Konservative. De har ganske enkelt svigtet deres ansvar i denne her sag,” siger Pelle Dragsted i en pressemeddelelse og fortsætter:

”Det er ikke mindst trist, fordi den daværende SRSF-regering var advaret. De havde muligheden for at bremse salget, men tromlede bare frem, i stedet for at lytte til kritikken og protesterne fra store dele af befolkningen.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Thorup

Fhv. formand for statsrevisorerne og regionsrådsmedlem (DF), Region Hovedstaden
assurandør (Forsikringshøjskolen 1980)

Kristian Jensen

Direktør, Green Power Denmark, fhv. udenrigsminister, MF og næstformand for Venstre
bankassistent (Unibank Lemvig 1993)

0:000:00