Strid om energi: Eksperter advarer EU mod at ”grønvaske” gas og atomkraft

I ugens podcast fra Bruxelles fortæller WWF’s cheføkonom, der sidder i EU’s rådgivningsgruppe vedrørende grøn finans, om faren ved at lave om på definitionen af bæredygtighed for at tækkes Frankrig og Tyskland. Du kan også høre om Europa-Parlamentets magtkampe, og om konsekvenserne af Boris Johnsons krise.

Tysklands nye klima- og økonomiminister, Robert Habeck fra De Grønne (t.v.), er ikke nødvendigvis helt enig med den socialdemokratiske forbundskansler, Olaf Scholz, om energipolitikken.
Tysklands nye klima- og økonomiminister, Robert Habeck fra De Grønne (t.v.), er ikke nødvendigvis helt enig med den socialdemokratiske forbundskansler, Olaf Scholz, om energipolitikken.Foto: Michele Tantussi/Reuters/Ritzau Scanpix

”Det her er overhovedet ikke hverken troværdigt eller seriøst.”

Sådan siger cheføkonom Sebastien Godinot fra Verdensnaturfonden (WWF) som reaktion på de planer, EU-Kommissionen har om at definere både atomkraft og gas som ”bæredygtige” energikilder.

Godinot og andre eksperter fra EU’s uvildige rådgivningsgruppe om grøn finansiering kom i denne uge med en rapport, hvor de advarer mod planerne i skarpe vendinger.

Du kan høre et interview med ham i ugens europæiske podcast fra Altinget, hvor værten Thomas Lauritzen sammen med EU-redaktør Rikke Albrechtsen fokuserer på EU’s strid om ”grønvask” af energikilder.

Danmark, Østrig og andre medlemslande stritter imod et kompromisforslag ventet i næste uge, hvor Kommissionen vil forsøge at imødekomme Tysklands og Frankrigs behov for at redefinere henholdsvis gas og atomkraft i EU’s grønne regnskaber.

Frankrig er fuldstændig afhængig af atomkraft, mens Tysklands udfasning af nuklear energi har gjort landet endnu mere afhængigt af gas fra især Rusland.

Den nye tyske klima- og økonomiminister, Robert Habeck fra De Grønne, sagde under et besøg i Bruxelles i ugens løb, at atomkraft efter hans ”personlige mening” ikke bør klassificeres som bæredygtig energi. Men Habeck hører til i en koalitionsregering ledet af socialdemokraten Olaf Scholz, der måske vil vise sig mere villig til at indgå kompromis med franskmændene.

Hør om Europas energispil i podcasten fra Bruxelles, hvor Lauritzen og Albrechtsen også leverer en grundig analyse af det politiske landskab i Europa-Parlamentet, som netop har udnævnt ny formand og en lang række andre topfolk.

Du kan også blive klogere på, hvordan premierminister Boris Johnsons ”Partygate”-krise kan gøre forhandlingerne om det fremtidige forhold mellem Storbritannien og EU endnu sværere.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Robert Habeck

Klima- og erhvervsminister og vicekansler, Tyskland, formand, Bündnis 90/Die Grünen

Rikke Albrechtsen

EU-korrespondent, Altinget
journalist (DJH 2003), cand.public. (SDU 2007)

Thomas Lauritzen

Europa-analytiker, Altinget
journalist (Danmarks Journalisthøjskole 1994)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024