Tænketanken Hav: Regeringen skal holde sit løfte om en ny havplan, inden havene kollapser

Store dele af havets natur i Danmark er ved at kollapse. Vi har derfor brug for en økosystembaseret tilgang til havplanlægning – og det har regeringen givet et løfte om i sit regeringsgrundlag, skriver Liselotte Hohwy Stokholm.

Flere steder i de indre farvande er økosystemerne på sammenbruddets rand, og der opleves mange eksempler på blandt andet iltsvind, skriver Liselotte Howhy Stokholm.
Flere steder i de indre farvande er økosystemerne på sammenbruddets rand, og der opleves mange eksempler på blandt andet iltsvind, skriver Liselotte Howhy Stokholm.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Liselotte Hohwy Stokholm

Vi får ikke et sundt klima på planeten uden et sundt hav. Derfor skal vi investere i fremtidens blå natur og sætte ind nu.

Vi har alle sammen stor interesse i at passe på havet. Havet indeholder en rig biodiversitet med mangfoldige habitater og økosystemer, som er essentielle for vores fødevaresikkerhed, ligesom havet regulerer vores klimasystem og absorberer store mængder CO2.

Kampen om havets ressourcer og arealer, øgede aktiviteter, forurening og klimaforandringer presser dog havets økosystemer og dyreliv og svækker havets evne til at optage CO2.

0:000:00