Debat

Tekniq Arbejdsgiverne: Bæredygtighed skal være et krav i opsætningen af nye vindmøller

Det er vigtigt at sikre bæredygtighed i hele værdikæden, så både anlæg af energiøer, havvindmøller og fundamenter bliver underlagt livscyklusanalyser i forbindelse med udbud, skriver Troels Blicher Danielsen.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Troels Blicher Danielsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Når regeringsoverhoveder fra flere europæiske lande onsdag mødes i Esbjerg for at underskrive en deklaration om en fælles vision for offshorevind og tilhørende infrastruktur i Nordsøen, risikerer vi desværre at overse en fundamental klimamæssig og industriel pointe: Nemlig at kvalitet er lig med bæredygtighed, og at CO2 i hele værdikæden skal være en integreret del af den grønne omstilling.

Det lyder simpelt, men er alligevel en vigtig pointe i en tid, hvor hastighed og pris er afgørende for en hurtig omstilling væk fra fossile brændsler og afhængighed af Rusland.

For vi har travlt, og regeringen skal derfor roses for handlekraft og lederskab – eksemplificeret det kommende topmøde i Esbjerg, hvor fundamentet for endnu videre grønt samarbejde i Nordsøregionen bliver grundlagt.

Hele værdikæden skal tages i betragtning

Regeringen har allerede erklæret sin ambition om en markant udbygning af vedvarende energi – herunder flere energiøer. Men hvis Nordsøen skal være Europas grønne kraftværk, som der lægges op til på topmødet, vil det betyde en eksponentiel vækst og op-skalering af den havvind og infrastruktur, der eksisterer i dag.

Det er nødvendigt at betragte hele værdikæden fra ende til anden og undgå lækage af CO2 via eksempelvis transport eller produkter, som går i stykker.

Troels Blicher Danielsen
Adm. direktør i TEKNIQ Arbejdsgiverne

Det er ambitiøst, men giver også anledning til eftertanke. Ambitionsniveauet, der lægges for dagen – både i forhold til omfang og hastighed – medfører et presserende behov for handling. Men vi skal tænke os om og huske på at det i en global verden er afgørende at udlede så lidt CO2 som muligt.

Det betyder, at vi skal tænke CO2 på bundlinjen i hele værdikæden. Det budskab vil jeg tage med mig til Esbjerg onsdag.

For selvom vi har travlt, og Danmark og EU står overfor en nødvendig og hastig grøn omstilling, er det nødvendigt at betragte hele værdikæden fra ende til anden og undgå lækage af CO2 via eksempelvis transport eller produkter, som går i stykker.

Kun på den måde sikrer vi, at den bæredygtig omstilling – som eksempelvis energiøerne kan bidrage med – er reel.

Vi risikerer at udlede mere CO2

Vi fik i efteråret 2021 en grum påmindelse om konsekvenserne ved ikke at betragte hele værdikædens belastning og udledning.

I forbindelse med en anti-dumping-sag rejst af europæiske vindtårnproducenter (heraf to danske) kom det frem, at ét enkelt læs kinesiske tårne, der sejles til Danmark fra Kina, udleder lige så meget som en dansk tårnfabriks samlede årlige udledning.

Vi risikerer altså at udlede mere CO2 på globalt plan, hvis ikke vi stiller skarpt på klima- og miljømæssige krav i både anlægs- og driftsfasen af energiøer og lignende VE-projekter.

Danske producenter og installatører er i den absolutte verdenselite, både når det kommer til grøn fremstillingsindustri og digital og bæredygtig installation. Det giver os et unikt udgangspunkt for at accelerere den grønne omstilling i Danmark, men det giver os også mulighed for at forsvare og udbygge vores position som grønt foregangsland.

Det kræver blot, at vi indtænker en helhedsbetragtning i anlæg og drift af fremtidens store VE-anlæg.

Brug for livscyklusanalyser

Helt konkret bør vi sikre bæredygtighed i hele værdikæden, så både anlæg af energiøer, havvindmøller og fundamenter, eksempelvis Power-to-x-anlæg, bliver underlagt livscyklusanalyser i forbindelse med udbud.  

Helt konkret bør vi sikre bæredygtighed i hele værdikæden, så både anlæg af energiøer, havvindmøller og fundamenter, eksempelvis Power-to-x-anlæg, bliver underlagt livscyklusanalyser i forbindelse med udbud.  

Troels Blicher Danielsen
Adm. direktør i TEKNIQ Arbejdsgiverne

Det gør vi allerede i andre brancher. Fra 2023 er det eksempelvis et krav i byggebranchen, at der skal laves livscyklusanalyser og beregnes totaløkonomi på alle nye byggerier. Desuden skal energi- og vandforbruget på byggepladsen opgøres og flere skrappe indeklimakrav opfyldes.

Der er således en forståelse for, at det er nødvendigt at betragte hele værdikædens samlede miljømæssige og klimamæssige belastning. Fra fremstilling, til anlæg, drift og genanvendelse.

Ved at have et reelt fokus på kvalitet og minimering af CO2 i hele værdikæden fra produktion til installation, kan vi mindske klimabelastningen, sikre den bedste klimaværdi og den mest bæredygtige udbygning af vedvarende energi.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00