Debat

Velux og DI: Politikernes fokus på energieffektivitet bør bruges til at sikre bedre indeklima på skolerne

Snart fremlægges en plan for udfasning af fossil opvarmning i statslige, kommunale og regionale bygninger. Og planen bør favne bredt. I alt for mange år og i alt for mange skoler har indeklimaet simpelthen været for dårligt, skriver Tina Mayn og Anders Stouge.

Politikerne bør arbejde for en ambitiøs renoveringsplan for de offentlige bygninger, som både sætter fokus på udfasning af de fossile brændsler, og som også giver et godt indeklima i bygningerne, skriver Tina Mayn og Anders Stouge.
Politikerne bør arbejde for en ambitiøs renoveringsplan for de offentlige bygninger, som både sætter fokus på udfasning af de fossile brændsler, og som også giver et godt indeklima i bygningerne, skriver Tina Mayn og Anders Stouge.Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Hverdagen er igen begyndt for landets børn og unge, men når klokken ringer ind til skoledagen, betyder det desværre også et gensyn med dårligt indeklima og læringsmiljø.

Et større fokus på energieffektivitet - ikke mindst i lyset af de stigende energipriser - bør bruges til at sikre langt bedre fysiske rammer for eleverne.

Før sommerferien blev et bredt flertal i Folketinget enige om en ny aftale, der skal sikre strøm og varme til danskerne og ikke mindst gøre os uafhængige af russisk gas og olie. Det offentlige skal gå forrest og vise vejen til en fremtid uden anvendelse af gas til rumvarme.

Det betyder helt konkret, at der i foråret 2023 skal fremlægges en plan for udfasning af fossil opvarmning i statslige, kommunale og regionale bygninger.

Planen bør favne bredt. I alt for mange år og i alt for mange skoler har indeklimaet simpelthen været for dårligt.

Politikerne bør arbejde for en ambitiøs renoveringsplan for de offentlige bygninger, som både sætter fokus på udfasning af de fossile brændsler, og som også giver et godt indeklima i bygningerne.

Sådan får vi mest mulig værdi ud af de tiltag, der alligevel snart skal udføres og gevinster for borgere i alle aldre.

Bedre luftkvalitet giver bedre præstation
Indeklimaet har stor betydning for skoleelevers koncentration og indlæringsevne, men mange folkeskoler har store udfordringer med netop dette.

Indeklimaet har stor betydning for skoleelevers koncentration og indlæringsevne, men mange folkeskoler har store udfordringer med netop dette

Tina Mayn og Anders Stouge
Hhv. executive vice president for products, R&D og innovation i Velux og direktør i DI Byggeri

Bedre luftkvalitet kan øge elevernes præstation med op til 15 procent, og Covid-19 har lært os, at god udluftning er vigtig for at holde sygdom på afstand og sygefraværet nede.

Heldigvis går energioptimering og indeklima ofte hånd i hånd, og i Danmark råder vi over nogle af verdens bedste løsninger til at klare netop de udfordringer.

Vi er specialister i varmepumper, vinduer, isolering og digital styring af vores bygninger. Det skal vi udnytte.

Lad os hurtigst muligt komme i mål med en plan, der ikke bare reducerer de offentlige bygningers klimaaftryk, men som også forbedrer indeklimaet markant til gavn og glæde for skoleeleverne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Stouge

Direktør, DI Byggeri, formand for Rådet for Energieffektiv Omstilling
cand.polit. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00