Debat

Akademikernes A-kasse: Ydelseskommissionen endevendte kontanthjælpen – nu bør det være dagpengenes tur

Dagpengesystemet er usammenhængende og uoverskueligt, og derfor bør vi sætte alt ind på at luge ud i bureaukratiets proceskrav og sikre mere frihed, skriver Villy Dyhr.

Når vi som følge af regeringens nytænkning af beskæftigelsesindsatsen får overdraget ansvaret for egne ledige i de første tre måneder, mener vi også, at det bør betyde færre proceskrav og mere frihed, skriver Villy Dyhr.
Når vi som følge af regeringens nytænkning af beskæftigelsesindsatsen får overdraget ansvaret for egne ledige i de første tre måneder, mener vi også, at det bør betyde færre proceskrav og mere frihed, skriver Villy Dyhr.Foto: Pressefoto/Akademikernes A-kasse
Villy Dyhr
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I stedet for at tale om justeringer i det eksisterende system, burde vi lave en helt grundlæggende revision af regler og arbejdsdelinger på området – på samme måde som det lykkedes Torben Tranæs med flere at forenkle kontanthjælpsområdet i Ydelseskommissionen.  

Der er et virvar af satser, tælleværk, regler og undtagelser, kontrolkrav og meget mere. Det er usammenhængende og uoverskueligt – og meget af det virker slet ikke i forhold til bedst og hurtigst muligt at få ledige tilbage i et relevant job. 

Vi har brug for et enklere system, men det er nok ønsketænkning. Som det er nu, skal vi igen nøjes med nogle justeringer i arbejdsdelingen.

Temadebat

Hvordan ser beskæftigelsesindsatsen ud efter jobcentrene?

SVM-regeringen har endnu ikke konkretiseret, hvornår jobcentrene skal dreje nøglen om, hvordan det kommer til at foregå, og hvordan beskæftigelsesindsatsen skal organiseret efter jobcentrene.

Derfor spørger Altinget Arbejdsmarked og Altinget Kommunal i en ny fælles temadebat en række aktører om, hvordan de forestiller sig, at den nye beskæftigelsesindsats i kommunerne skal se ud.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes egen holdning.

 

Derfor er udgangspunktet for os som Danmarks største a-kasse med cirka 285.000 medlemmer, at medlemmerne er i gode hænder hos os, der kender deres faglighed – både nu og i fremtiden.

Vi ser frem til at få ansvaret for deres forløb i de første tre måneder, men er også klar til mere ansvar.  

Fokus på mere frihed  

De centrale pointer fra regeringsgrundlaget peger på at sætte den ledige i centrum, give mere frihed til dem, der kan selv, og ikke mindst at a-kasserne skal spille en større rolle for dem, der i kortere perioder står uden job. De punkter bakker vi op om.  

Når vi som følge af regeringens nytænkning af beskæftigelsesindsatsen får overdraget ansvaret for egne ledige i de første tre måneder, mener vi også, at det bør betyde færre proceskrav og mere frihed. Frihed til at give det ledige medlem, der kan selv, større ansvar for sit eget forløb – uden at gå på kompromis med jobfokus.

Der skal fjernes unødigt bureaukrati og tilføres et mere skræddersyet forløb og tillid til den enkelte ledige, hvis systemet skal fastholde sin relevans.

Villy Dyhr
Adm. direktør, Akademikernes A-kasse

Sandheden er jo heldigvis, at langt de fleste selv finder vej til det næste job og primært har brug for a-kassen som inspirator og sparringspartner.

Vores medlemmer vil hellere end gerne i job. Den pointe bliver endnu en gang understreget af en ny analyse fra februar 2023 lavet af Akademikerne (AC). Et par af hovedkonklusionerne er nemlig, at akademikergruppen generelt har lavere ledighed end andre grupper, og at de i øvrigt bruger sociale ydelser i mindre grad end andre grupper i samfundet.  

Ved at give mere frihed og mindre kontrol til de ledige, der kan selv, kan vi som a-kasse for eksempel også fokusere kræfterne på de ledige, som står over for en mere vanskelig udfordring med at få nyt fodfæste på arbejdsmarkedet. 

Fjern unødigt bureaukrati 

Vi kan have bekymringer om, at der stadig er mange proceskrav, og om, at den faktiske deling af ansvaret for de ledige ikke bliver ledsaget af mere afbureaukratisering. For det, mener vi, at tiden er moden til.

Med færre krav til, hvem der skal tale med hvem og hvornår, vil vi sammen med den ledige kunne forme et forløb, der sikrer progression og relevans i den proces, som den ledige har brug for.

Læs også

Systemet har brug for mening og enkelhed. Det påpeges igen og igen af forskere og kendere af systemet. Senest har professor Flemming Larsen fra Aalborg Universitet i en artikel hos Danske A-kasser peget på behovet for, at "politikerne sanerer i egne regler og ser på hvad der giver mening". 

Jeg kunne ikke være mere enig. For det er klart, at der er for mange dårlige historier og alt for megen mistro til de ledige fra systemet.  

Der skal med andre ord fjernes unødigt bureaukrati og tilføres et mere skræddersyet forløb og tillid til den enkelte ledige, hvis systemet skal fastholde sin relevans. Det så vi gerne gennemsyre de kommende omlægninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Villy Dyhr

Direktør, Akademikernes A-Kasse, ekstern lektor i organisation og ledelse, CBS, næstformand, Danske A-kasser
cand.scient. i geofysik, matematik og fysik (Aarhus Uni. 1994), hd i organisation og ledelse (Handelshøjskolen i København 1999)

Flemming Larsen

Professor, Institut for Statskundskab, Aalborg Universitet
cand.scient.adm. (Aalborg Uni. 1992)

Torben Tranæs

Forskningdirektør, professor, VIVE, fhv. vismand, De Økonomiske Råd, fhv. forskningschef, Rockwool Fondens Forskningsenhed
cand.polit. (Københavns Uni. 1989), ph.d. (Københavns Uni. 1994)

0:000:00