Anne Vang langer ud efter skæv skolefinansiering

EUD: Det er problematisk, at kommunerne kan sende de svage unge videre til erhvervsskolerne, hvor de ikke selv skal betale for dem. Det mener forhenværende børne- og ungeborgmester Anne Vang (S), som i dag er uddannelsesdirektør på Niels Brock. Hun ønsker en reform af finansieringsmodellen. Det er hendes gamle parti klar til at diskutere.
Der er brug for at kigge på finansieringen af erhvervsuddannelserne i forbindelse med den kommende reform, mener Anne Vang.
Der er brug for at kigge på finansieringen af erhvervsuddannelserne i forbindelse med den kommende reform, mener Anne Vang. Foto: Pressefoto
Per Bang Thomsen

Den nuværende finansieringsmodel er skruet skævt sammen, og der er stor forskel på, hvad en elev koster kommunerne. Derfor kan man frygte, at eleverne bliver sendt derhen, hvor det er billigst, og ikke hvor det er bedst for dem at være.

Anne Vang
Forhenværende S-borgemster og nuværende uddannelsesdirektør på Niels Brock
Finansiering af ungdomsuddannelserne er skruet skævt sammen, og derfor er der brug for at ændre hele finansieringsmodellen, når erhvervsuddannelserne om kort tid skal reformeres.

Det mener Anne Vang, nyudnævnt direktør for de merkantile erhvervsuddannelser på Niels Brock og forhenværende socialdemokratisk børne- og ungeborgmester i København.

I dag er det nemlig billigere for en kommune at sende en elev direkte på en erhvervsskole, selvom den unge måske har mere brug for at gå i 10. klasse eller komme på en produktionsskole. Det skyldes, at kommunerne selv står for at finansiere 10. klasse og produktionsskolerne, mens erhvervsuddannelserne er statsligt finansieret via taxameterbetalingen.

Det er uholdbart og kan føre til kassetænkning, mener Anne Vang.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00