Borgmestre kalder udligningsrapport for politisk bestillingsarbejde

UDLIGNING: Flere hovedstadsborgmestre beskylder regeringen for at have ladet politiske hensyn forme konklusionerne i ministeriel udligningsrapport. Ekspert og KL-direktør bakker delvist op.

Regeringen har ifølge kritikere lagt en række politisk betingede valg ned over den embedsmandsrapport, som danner grundlaget for de aktuelle forhandlinger om en reform af det kommunale udligningssystem.
Regeringen har ifølge kritikere lagt en række politisk betingede valg ned over den embedsmandsrapport, som danner grundlaget for de aktuelle forhandlinger om en reform af det kommunale udligningssystem.Foto: /ritzau/Henning Bagger
Kim Rosenkilde

Sådan nogle klare valg kan og skal vi ikke medvirke til, når vi er alle kommunernes repræsentant.

Kristian Wendelboe
Adm. direktør i KL

Folketingets forhandlinger om en reform af den kommunale udligningsordning hviler på et tvivlsomt grundlag.

Fakta
Finansieringsudvalgets kommissorium
Indenrigsministeriets Finansieringsudvalg er et stående embedsmandsudvalg, der har til opgave at sikre det faglige grundlag for tilpasninger af blandt andet den kommunale udligningsordning.

Det aktuelle kommissorium for udvalgets arbejde skal danne baggrund for permanente ændringer af udligningsordningen.


"På baggrund af udvalgets analyser skal udvalget fremkomme med forslag til ændringer af udligningssystemet med henblik på at imødegå utilsigtede byrdefordelingsmæssige virkninger for kommunerne som følge af refusionsomlægningen."

"Hensigten med udvalgets forslag skal således være, at disse forskydninger minimeres."

"Udvalget skal i sine anbefalinger til ændringer af udligningssystemet samtidig inddrage Finansieringsudvalgets tidligere anbefalinger i betænkning nr. 1533 fra marts 2012 samt rapporten om udligningsordningen vedr. indvandrere og efterkommere fra marts 2014."
Udvalget skal således undersøge: 
  • Muligheden for en inkorporering af beskæftigelsestilskuddet som en integreret del af det generelle tilskuds- og udligningssystem. 
  • En tilpasning af beløbene i udlændingeudligningsordningen eller en inkorporering af ordningen i det generelle tilskuds- og udligningssystem. 

Kilde: Økonomi- og Inderigsministeriet

Det mener flere borgmestre i hovedstadsområdet, som kritiserer Økonomi- og Indenrigsministeriets nye embedsmandsrapport om kommunernes udligning for at være tilpasset regeringens politiske ønsker.

 ”Jeg kan jo ikke bevise det. Men jeg kan konstatere, at der er truffet nogle valg i de modeller, der er lagt frem, som passer i nogens politiske kram om at flytte penge fra øst til vest i Danmark,” siger Glostrups borgmester, John Engelhardt (V).

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00